La restauració podrà obrir dilluns fins a les 21:30h sense límit d'aforament a terrasses

Els gimnasos podran reobrir al 30% i es preveu el tancament perimetral fins la tercera fase

[ACTUALITZAT 14:42h] La restauració podrà finalment obrir des de les sis del matí i fins a les 21.30 hores i sense límit d'aforament a les terrasses a partir de dilluns, quan comença la primera etapa del pla de desescalada.

A l'interior es marca un límit del 30%. Tant a dins com a fora s'haurà de garantir la distància de dos metres entre comensals de diferents taules i un màxim de 4 persones per taula a no ser que siguin un mateix nucli de convivència.

A més, en aquesta primera de quatre fases, cinemes, teatres, auditoris i sales de concert obriran al 50%, amb un aforament màxim de 500 persones. També es produirà la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure, amb la meitat de l'aforament, però també a l'interior, amb un límit del 30%, aquí s'inclouen pavellons i gimnasos on no es podrà fer us dels vestidors, excepte les piscines.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, també ha assenyalat que els casinos, bingos i altres sales de joc hauran de romandre tancades. Tampoc es permet la celebració d'activitats com ara les festes majors.

Els locals comercials han de mantenir el 30% d'aforament i els establiments de més de 800 metres quadrats podran aprofitar el 100% de les seves instal·lacions però s'haurà de limitar l'aforament com a la resta de comerços. Els centres comercials no podran reobrir fins al segon tram amb un aforament del 30% que no passarà a ser del 50% fins al quart tram.

Pel que fa a les trobades d'àmbit familiar o entre amics es limiten aquestes activitats socials a un màxim de sis persones.

A nivell educatiu es mantindran les classes presencials a les etapes d'infantil, primària i secundària mentre que els alumnes de batxillerat i universitaris mantindran les classes virtuals.

Confiament i toc de queda

Les restriccions de mobilitat també experimentaran canvis al llarg de les fases que implementarà el govern les properes setmanes i que varien depenent de la fase.

  • En primera fase es manté el toc de queda nocturn, el confinament perimetral de Catalunya i el confinament de cap de setmana limitat al municipi.
  • En segona fase es manté el toc de queda nocturn, el confinament perimetral de Catalunya i el confinament de cap de setmana passa a ser comarcal.
  • En tercera fase es manté el toc de queda nocturn, desapareixen tots els confinaments perimetrals.
  • En quarta fase es manté igual que l'anterior.

Quines dates es passarà de fase?

El govern de la Generalitat ha calculat que cada una de les fases tinguin una durada de quinze dies, a no ser que un territori no millori les dades i aleshores es podria desescalar de forma asimètrica. Amb tot està previst que:

  • 1a fase del 23 de novembre al 6 de desembre.
  • 2a fase del 7 de desembre al 20 de desembre.
  • 3a fase del 21 de desembre al 3 de gener.
  • 4a fase del 4 de gener 17 de gener.

Aragonès: "No es un pla per recuperar la normalitat"

El vicepresident amb funcions de president del Govern, Pere Aragonès, ha explicat que el nou pla preveu un horitzó de dos mesos que permetrà "avançar amb total seguretat" i anar revisant si cal alentir el procés. Ha assegurat que es va "pel bon camí" i ha celebrat que "gràcies a l'esforç de tothom" es puguin començar a flexibilitzar les restriccions.

Tot i això, Aragonès ha remarcat que "no és un pla per recuperar la normalitat" i ha insistit que la situació no és la mateixa que la de la primavera. De fet, ha admès que en la desescalada del juny van "anar massa ràpid", i ha dit que probablement això ha fet que la segona onada "arribés abans" a Catalunya.

Amb tot, ha subratllat que "l'equilibri perfecte no existeix", i ha apuntat que amb cada mesura de flexibilització que s'adopta "s'assumeix un risc epidemiològic més gran". En aquest sentit, ha recordat que la situació "segueix sent molt greu", i ha demanat responsabilitat malgrat la flexibilització. "Si anem massa de pressa o assumim un risc massa alt la pandèmia ens tornarà a passar per sobre", ha advertit.

Possible aplicació asimètrica

Per aquest motiu Aragonès ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia ni un instant". "Fins que tot i tot no estigui protegit, aquí no hi ha ningú salvat", ha avisat. En relació al pla, el vicepresident ha dit que "en cap cas" es plantegen accelerar els tempos, i ha remarcat que el pas d'un tram a un altre haurà de ser sempre amb un mínim 15 dies. Sí que es podria donar el cas que algun territori no pogués saltar de fase d'acord amb els indicadors epidemiològics, i en cas que fos necessari es podria arribar a retrocedir de tram.

També Budó s'ha referit a aquesta qüestió. La consellera ha assegurat que les mesures previstes en els diferents trams seran efectives a tot Catalunya a partir de dilluns, sense distincions, i ha assegurat que al Govern li agradaria seguir avançant de forma "simultània i simètrica" al conjunt del territori. Amb tot, també ha obert la porta a avançar d'un tram a l'altre per zones en funció de com evoluciona l'epidèmia a nivell territorial. "Si les dades marquen que uns territoris tenen més afectació, ens plantejaríem els trams de reobertura de forma asimètrica", ha matisat. Així, ha insistit que si bé la voluntat és avançar alhora també ha admès la possibilitat de fer-ho de manera territorialitzada si no és possible al conjunt de Catalunya.

Restriccions per Nadal

Segons el pla de desescalada, el 21 de desembre s'aixecarà el confinament perimetral de Catalunya i el confinament de caps de setmana, i es podran fer reunions de fins a 10 persones -sempre que els criteris epidemiològics així ho aconsellin-, però es mantindrà el toc de queda nocturn. En aquest sentit, el vicepresident ha avançat que de cara a la setmana vinent tenen previst estudiar "dies puntuals" de les vacances de Nadal per si calguessin "mesures específiques". Segons ha explicat, aquestes "excepcions" es recolliran en les resolucions de cara al segon i tercer tram de la desescalada.

Tot i això, Budó ja ha avisat que el toc de queda es mantindrà per Cap d'Any perquè "és una mesura que permet aturar la mobilitat i fer una lluita més efectiva contra la pandèmia". La portaveu del Govern ha recordat que "no és un any normal", i, per tant, "no es podrà fer un Cap d'Any normal". "Això no vol dir que no puguem fer celebracions, però hauran de ser diferents perquè ens hi juguem molt", ha apuntat.

En ser preguntat per la possibilitat d'imposar sancions si no es compleixen aquestes restriccions durant el Nadal, Aragonès ha dit que "no es podrà posar un policia a cada casa", i ha demanat "responsabilitat individual i col·lectiva".