El Temporada Alta programa menys espectacles per la retallada en pressupost

Sunyer assegura que el futur passa per potenciar la presència internacional, l'autoria catalana i la nova creació

Un 30% menys de pressupost per la fi de l'aportació europea s'ha traduït en un 30% menys d'espectacles programats per al Festival de Tardor de Catalunya, Temporada Alta. "Hem decidit que la millor opció era reduir en volum", ha explicat Salvador Sunyer. El director del festival no es mira aquest canvi amb nostàlgia, sinó que ha assegurat que el que han de fer és anar introduint modificacions per adaptar la mostra "a les demandes el futur".

En xifres, en la 21a edició del Temporada posaran a la venda més de 42.000 entrades, hi haurà 74 espectacles amb 122 funcions, 35 estrenes absolutes, 11 estrenes a l'estat espanyol i 26 espectacles coproduïts pel festival. Sunyer ha criticat l'apujada "bestial" de l'IVA per a la cultura i ha explicat que no els ha quedat "més remei" que aplicar-lo. "No hem tocat el preu de l'entrada, però sí que hem hagut de sumar l'IVA", ha explicat.

Amb tot, Temporada Alta no perd de vista la seva essència que, segons Sunyer, són les línies a seguir també cara al futur. El primer, que el festival sigui la porta d'entrada de les millors propostes internacionals de teatre, de dansa i de circ. Aquest any, hi ha 24 espectacles de fora de Catalunya, 4 de l'estat espanyol i 20 de fora de l'Estat. Sunyer ha detallat que no només han apostat per noms consolidats, sinó que al costat de professionals amb prestigi internacional també hi han posat "veritables desconeguts".

Temporada Alta tornarà a comptar amb una bona pila dels grans nomes de l'escena internacional com William Forsythe, Jan Fabre, Edward Hall, Oskaras Korsunovas, Guy Cassiers, Guillermo Calderón, Declan Donnellan, Sidi Larbi Cherkaoui o Shantala Shivalingappa acompanyats de dos dels artistes més interessants i reconeguts de l'estat espanyol: Angélica Liddell i La Zaranda.

Un altre dels eixos "medul·lars" del festival és l'aposta per l'autoria catalana. El proper 4 d'octubre aixecarà per primera vegada el teló el nou teatre de la Factoria Cultural Coma-Cros, seu d'El Canal Centre d'Arts Escèniques de Salt (Gironès). I ho amb un dels noms de l'escena catalana. Àlex Rigola inaugurarà el festival amb la seva particular visió del 'Macbeth' de Shakespeare. Amb aquest muntatge, el festival encara deu setmanes d'intensa programació de teatre, dansa, música, circ, espectacles familiars i propostes experimentals i de nova creació.

Temporada Alta serà l'escenari on estrenaran alguns dels millors creadors del país com el mateix Rigola, Jordi Casanovas, Sol Picó, Calixto Bieito, Pau Miró, Blaï Mateu, Carles Santos o Pep Tosar, sense oblidar, però, la nova creació i els joves autors i directors catalans com Marcel·lí Antúnez, Jordi Oriol, Ernesto Collado, Albert Prat o Thaïs Botinas.

El tercer eix és el de Temporada Alta com a motor de creació. En aquest sentit, i juntament amb El Canal, aquest any hi haurà 26 coproduccions. També hi tornarà a haver el torneig de dramatúrgia i la setmana per a que programadors vinguin a Girona a descobrir propostes. Sunyer ha detallat que tot i que les ajudes europees s'hagin acabat, continuaran col·laborant amb Perpinyà. Enguany, amb 4 obres que s'han de sumar als 74 espectacles que hi haurà.

Compromís d'adminsitracions

Temporada Alta, que enguany ha estat reconegut amb el Premi Max de Noves Tendències, ha posat en funcionament per aquesta edició un sistema propi de venda d'entrades. Apart de les taquilles habituals, les localitats per a la totalitat dels espectacles es podran adquirir on line al web del festival a partir del 18 de setembre (algunes estan ja a la venda). D'aquesta manera les entrades es podran imprimir des de casa i es podran evitar les cues a les taquilles. A més, hi haurà entrades a preus reduïts per a persones en risc d'exclusió social, joves i jubilats. 

El pressupost del Temporada Alta per a aquest 2012 és de 2.052.000 euros. La davallada és un 30% menys que el de l'any passat perquè ja no hi ha aportació europea. Tot i això, Govern, Ajuntaments de Salt i Girona i Diputació han mantingut tota l'aportació. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que és un festival "estratègic" per a Catalunya i s'ha compromès, com a Generalitat, a estar al costat de la mostra.

El cartell, obra de Francesc Torres

El cartell d'enguany és de l'artista Francesc Torres (Barcelona, 1948), autor entre d'altres de la recent instal·lació 'Memòria fragmentada: 11-S NY Artefactes a l'Hangar 17'. El cartell que ha creat per a la XXVIa edició del festival Temporada Alta del 2012 és, a la vegada, una imatge íntima i un manifest sobre la visió que té de les arts escèniques.