Una biografia premiada sobre Virginia Hall diu que Bassa i Forcadell van ser empresonades al Castell de Sant Ferran

L'autora confon el Puig de les Basses amb la fortificació del segle XVIII

Virginia Hall va ser una de les espies més buscades per la Gestapo durant la Segona Guerra Mundial. Nord-americana de nacionalitat, va ser reclutada pel govern britànic i enviada a França, on va desenvolupar una de les tasques més destacades d'entre tots els espies que van fundar la coneguda "Resistance" enfront els nazis.

Coneguda per tenir un esperit de superació constant (duia una cama ortopèdica), fidel als seus principis, incansable, intel·ligent i una mestra de la disfressa, es va convertir en el principal maldecap pels alemanys que van ocupar França als anys 40.

Sonia Purnell, biògrafa i escriptora, va publicar l'any passat una biografia sobre Hall titulada "Una dona sense importància" i que ha sortit aquest mes de novembre en castellà de la mà de l'editorial Crítica. L'obra, que fa un ampli recorregut per la vida i aventures de Virginia, va ser reconeguda amb el premi Plutarch com a "Millor Biografia" de l'any. Tanmateix, l'autora no es va acabar de documentar del tot.

Fugida a Catalunya amb final a la presó

Un dels moments més crítics va ser a finals del 1941 quan es va veure obligada a abandonar França i creuar els Pirineus fins Catalunya per escapar dels nazis que eren molt a prop de capturar-la. Amb la seva cama ortopèdica de fusta va començar en ple novembre una caminada des de Vilafranca del Conflent (França) en direcció al Canigó.

Acompanyada per tres persones més va fer ruta passant per Cornellà de Conflent, Vernet, Pi de Conflent i coronant Mentet (1.800 m), superant trams amb tous de neu de fins a tres metres de gruix. Esgotada va creuar la frontera accedint per Setcases, arribant a Camprodon i fent parada a Sant Joan de les Abadesses on volia agafar un tren cap a Barcelona per amargar-se al consolat nord americà.

Per desgràcia, després de la llarga travessia, el seu aspecte no l'ajudava a passar desapercebuda i va ser interceptada per dos agents de la Guàrdia Civil. La van arrestar i portar immediatament a la presó de Figueres, ubicada a la fortalesa del Castell de Sant Ferran.

Aquí és on l'autora comet l'error de nombrar a "dues líders de l'independentisme català" que van ser privades de llibertat en "una fortalesa militar del segle XVIII amb murs gruixuts de pedra" i que "avui en dia, al 2018, encara es fan servir per a empresonar dissidents", fent referència erròniament a Dolors Bassa i Carme Forcadell que van ser enviades a la presó del Puig de les Basses.

Purnell ha treballat a The Economist, The Telegraph i The Sunday Times. Ha publicat llibres sobre Clementine, la muller de Winston Churchill, i Boris Johnson. La biografia de Virginia Hall és la seva última obra.