L'increment del preu del carburant ofega un bon estiu de captures de gamba

Les vedes per regenerar l'espècie han tingut bon resultat i els pescadors han capturat 56 tones, 20 més que l'any passat

Els pescadors estan "gratament sorpresos" amb el resultats de la pesca de gamba durant els mesos de juliol i agost perquè ha estat un dels millors anys en captures. "Hem aixecat una mica el cap, però no és per tirar coets", ha assegurat Francesc Benaiges que recorda que tot i la bona pesca d'aquests dos mesos, la Confraria de Pescadors ve d'un hivern "molt dur" i de dos anys "catastròfics".

La Gamba de Palamós és la captura estrella de la Confraria i representa entre un 30 i un 45% dels ingressos anuals de la llotja. Això converteix la gamba és un dels pilars de la confraria però no totes les gambes es poden emparar en la marca de garantia Gamba de Palamós. Han de ser gambes de mida mitjana, gran o extra i que n'hi hagi entre 19 i 80 peces per quilo.

En tot el 2010 només van capturar 37 tones de gambes incloses en la Marca de Garantia Gamba de Palamós. Durant el 2011, en van ser 43. Unes xifres "molt baixes" i que han posat la supervivència del sector pesquer dedicat a la gamba a la corda fluixa. Entre gener i agost del 2012, en canvi, els pescadors que es dediquen a capturar gamba a Palamós ja han pescat 56 tones de gambes de mida mitjana, grossa i extra. 
Un dels problemes principals dels pescadors de Palamós aquests anys ha estat que capturaven moltes gambes que no arribaven a la mida necessària, les que es coneixen com a "gambetes". Són més petites i també més barates, cosa que es tradueix en menys beneficis per als pescadors. A més, capturar-les perjudica el futur de la pesca de gambes perquè els exemplars d'aquesta mida encara no es reprodueixen i poden posar en perill la supervivència de l'espècie. 

Per això, en els darrers quatre anys els pescadors han aplicat un pla de gestió per evitar capturar gambetes i permetre que l'espècie es regeneri. Benaiges ha posat com a exemples que han canviat els aparells emprats per pescar la gamba perquè les gambetes s'escolin i en pesquin menys i també han ampliat els mesos de veda. "Aquest any hem estat tres mesos parats perquè la gamba es pogués regenerar", ha explicat. Així, aquest any ha caigut un 49,13% la captura de gambeta. Fins a agost del 2011 n'havien capturat 67 tones però aquest any han aconseguir reduir la pesca fins a les 34 tones. 

Tot i això, Benaiges assegura que estan "molt preocupats" perquè ni dos mesos de bona captura els poden donar tranquil·litat. "El problema és que només pescant de forma excepcional fem alguna cosa de benefici, quan tornin a baixar les captures viurem només per pagar despeses", ha criticat. El patró major ha qualificat "d'espasa de Dàmocles" l'increment constant del preu del carburant. De fet, Benaiges assegura que cara a l'hivern es plantegen deixar la flota amarrada a port un dia a la setmana per evitar gastar tant carburant.

L'altre problema és el preu mitjà de venda de la gamba a la llotja. Les 35 tones de gambes de la marca de garantia capturades entre gener i agost del 2011 van suposar 1,3 milions d'euros (MEUR) perquè el preu mig per quilo va ser de 37,74 euros. Durant aquest any, capturar gairebé 20 tones més de gamba només ha suposat ingressar 240.000 euros més en venda perquè el preu mig ha estat de 27,82 euros, 10 euros menys per quilo. Així, les 56 tones de gamba de la marca de garantia les han venut per 1,5 MEUR.