Mor l'artista gironí Domènec Fita als 93 anys

Va crear milers d'obres i també es va dedicar a la docència

L'artista gironí Domènec Fita i Molat ha mort avui als 93 anys, segons ha confirmat la fundació homòloga.

Nascut a Girona el 10 d’agost de 1927, ha realitzat una munió d’obres d’especialitats i conceptes diversos, teixides al llarg dels anys i que abracen diferents àmbits i modalitats: abstracte, rostre, autoretrat, nu, ceràmica, art integrat, tema religiós, vitralls, Girona, dibuix, pintura, escultura, fauna, ambientacions, blocs i quaderns, aspectes pedagògics, escrits, abstracte, cartells i obra gràfica.

Tot plegat s’ha materialitzat en un conjunt d’exposicions individuals (més de 100), exposicions col·lectives (400 i escaig) i obres fetes per encàrrec (gairebé unes 400, també). És membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi des del 1983, i se li ha atorgat la Medalla d’Or de la Diputació de Girona (1991) i la Creu de Sant Jordi (2006).

Com a resultat de tot aquest treball, i amb l’ànim de potenciar-lo i difondre’l, el dia 1 d’agost del 2000 es constituí la Fundació Fita, amb unes 10.000 obres de Fita fitxades i registrades, dividides en els dinou àmbits esmentats anteriorment.

Des de la Fundació que duu el seu nom han comunicat la seva defunció i han expressat el seu més sentit condol a la família i amics. També ho ha fet l'expresident, Carles Puigdemont, que li ha agraït el "talent i mestratge": "Que la teva inspiració ens continuï il•luminant", ha dit en una piulada.

Precisament, Fita va dedicar l'any 2018 un quadre a Puigdemont per agrair-li "la defensa de la democràcia" després que la justícia alemanya el deixés en llibertat.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha lamentat la mort de "l'artista de referència de la Girona del s.XX. "Ens ha llegat una obra monumental. La seva petjada artística és present en molts racons de la ciutat i el país, i la seva petjada humana serà sempre present en els nostres cors", ha afegit. Ho han fet també altres personalitats com l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal.