Sant Jaume de Llierca exigeix al Consell Comarcal aturar la tramitació de la planta de triatge

També li preocupa que arribin residus d'altres comarques

L'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) reclama al Consell Comarcal que aturi la tramitació de nou Pla Especial Urbanístic per impulsar la planta de triatge, que es faci un debat "aprofundit" de la política de residus i un estudi tècnic "independent" que garanteixi que no sigui necessària l'aportació de residus d'altres comarques per mantenir la viabilitat econòmica de la planta.

També exigeix que, en cas que la iniciativa es consolidi, hi hagi un "consens avalat sota criteris tècnics de les diferents ubicacions alternatives, amb un pla d'incentivació concret per al municipi que en pogués resultar afectat". A més, demanen a la Generalitat i al conseller de Territori, Damià Calvet, "implicació" per buscar "una millor solució".

El ple del Consell del passat mes d'octubre va aprovar un segon pla especial per als terrenys de Can Coma. L'ens va argumentar que la decisió es prenia "en compliment de la sentència del TSJC "del desembre del 2019, que va avalar la construcció de la infraestructura en aquesta zona. Des de Sant Jaume de Llierca rebutgen l'actuació i diuen que és "improcedent". En aquest sentit, recorden que fa més de deu anys que ajuntament, entitats socials, "la gran majoria de veïns i darrerament, la majoria de les empreses del polígon industrial" rebutgen que es faci la planta en aquests terrenys.

En un comunicat, el consistori recorda que després d'esgotar "els arguments de consens" van demanar "emparament judicial". "Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, recollint part de les pretensions del municipi va declarar nul el Pla que pretenia implantar la planta", afegeix.

"Considerem que la comarca ha de complir les exigències de la normativa europea i, sobretot, millorar el tractament de residus. No obstant, no podem acceptar que es justifiqui la falta de temps i es precipiti la decisió executant la infraestructura dient que és 'la millor de les pitjors solucions'", afirmen.

L'Ajuntament considera que la modificació aprovada pel Consell no resol, en cap cas, "les mancances del projecte originari, que ha merescut el reprovament judicial". En aquest sentit, remarca que "l'ordenació que pretén el Consell no pot reemplaçar en cap cas la que correspon fixar al planejament general municipal, ni pot alterar la classificació del sòl ni els elements fonamentals de l'estructura urbana del municipi".

En aquest sentit, recorden que han presentat un recurs de cassació contra la sentència "per tal que tots els arguments d'oportunitat defensats pel municipi es vegin reflectits en una sentència del Suprem i que inhabiliti tota pretensió futura de discrecionalitat en la implantació de l'equipament". Des del consistori acusen el Consell de falta de responsabilitat en aprovar un altre Pla especial a la mateixa ubicació perquè creuen que "no s'hauria de fer cap tràmit que pugui derivar en un perjudici econòmic i mediambiental, fins a tenir la resolució del Suprem".

Des de l'Ajuntament mantenen que encara són "a temps" de buscar una solució dins de la comarca.

Per tot plegat, demanen a la Generalitat i a Territori implicació per trobar una solució i "restablir la funció directiva que li correspon" en la que s'indiqui "l'estimació dels recursos disponibles i de les necessitats i dèficits en la gestió a la comarca dels residus domiciliaris" i "la determinació i les prioritats en l'actuació global de la Generalitat, especialment en el finançament d'aquest tipus d'equipament.

Al Consell i al "conjunt de responsables municipals", li exigeixen que aturi la tramitació del nou pla "principalment perquè el primer es troba encara en procés judicial", un debat profund sobre la política de residus i un estudi independent que garanteixi que no calgui l'aportació de residus d'altres comarques o territoris perquè la planta sigui viable econòmicament.