Prova pilot perquè els Mossos vegin en directe les càmeres de videovigilància de pobles sense policia local

Durarà un any i hi participa un municipi del Gironès

Sant Julià de Ramis (Gironès) té instal·lades nou càmeres de videovigilància des del mes de març. Estan repartides entre els diferents accessos al poble –aquí, n'hi ha cinc- i també a Medinyà. Els aparells graven imatges de la zona i també tenen lectors de matrícules. Això permet saber, per exemple, quins cotxes accedeixen a urbanitzacions com el Golf o veïnats com Montagut i el Camp de les Comes.

En aquest municipi, però, no hi ha policia local, sinó vigilants municipals. I això provoca –com passa a molts municipis petits- que tot allò que capten les càmeres de videovigilància s'emmagatzemi al servidor de l'empresa que les gestiona (Alphanet). En cas que es cometi algun robatori, són els Mossos d'Esquadra els qui demanen les imatges a l'empresa, per veure si hi troben alguna pista que els serveixi per a la investigació.

L'alcalde, Marc Puigtió, explica que els dispositius tenen "efecte dissuasiu". Però també admet que, en cas que les càmeres captin algun cotxe sospitós o que ja estigui 'fitxat', això no se sap fins que es fa el buidatge per part dels Mossos.

"Quan rebem un avís de robatori, per exemple, alertem els Mossos", diu una de les vigilants municipals, Puri Pérez. "I són ells els qui demanen que els facilitin les gravacions d'aquell dia i d'aquella franja horària en concret per analitzar-les", hi afegeix.

Prova pilot d'un any

Ara, però, això canviarà. Perquè Sant Julià de Ramis és un dels cinc pobles catalans que signarà un conveni amb el Departament d'Interior perquè els Mossos visionin en temps real tot allò que captin les càmeres de videovigilància. Les imatges, i també les lectures de matrícules, s'enviaran directament al servidor de la Direcció General de la Policia.

El conveni forma part d'una prova pilot que durarà un any. Sant Julià és l'únic poble gironí que hi participa. I a més d'ell, també subscriuran acords amb Interior; Sant Vicenç de Torelló i Sant Julià de Vilatorta (Osona), Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i Castellcir (Moianès).

"Del tot necessari"

Puigtió explica que l'acord amb Interior era "totalment necessari" per poder ser "molt més proactius" a l'hora de combatre la delinqüència. Perquè quan un cotxe sospitós passi per davant d'una de les càmeres, els Mossos d'Esquadra rebran l'alerta immediatament.

"És un pas molt important i cal agrair al Departament que l'hagi fet", subratlla l'alcalde de Sant Julià. "Perquè d'aquesta manera, pobles petits com els nostres, on desgraciadament hi pot haver molts robatoris, tenim eines més efectives per posar-hi fre", hi afegeix el batlle.

De fet, sense anar més lluny, l'alcalde explica que aquesta mateixa setmana les càmeres van permetre resseguir la trajectòria d'uns lladres que van actuar al municipi. Això sí, a posteriori dels robatoris.

Els lladres primer van entrar en un habitatge de Sant Julià, i després ho van provar en un altre de Medinyà. "Quan els Mossos van analitzar les imatges, van veure que eren els mateixos, perquè les càmeres de videovigilància van captar el cotxe", explica Puigtió.

"Per tant, si aquestes càmeres ja haguessin estat connectades directament amb els Mossos, quan el cotxe va entrar a Medinyà, s'hi hauria pogut anar al mateix moment", diu l'alcalde. "Ara això ja serà possible: esperem que la prova pilot funcioni i s'hi puguin anar afegint molts més municipis per poder controlar els fets delictius", conclou.