El monestir de Sant Daniel de Girona tindrà una residència per acollir 30 persones amb discapacitat intel·lectual

S'aixecarà en un annex del recinte que suposarà 2,75 MEUR d'inversió

El monestir de Sant Daniel de Girona tindrà una residència per acollir 30 persones amb discapacitat intel·lectual. La Fundació Ramon Noguera, que serà qui la gestionarà, i les religioses benedictines, han signat aquest divendres el conveni per impulsar l'equipament.

La residència s'aixecarà en un annex del monestir –a l'espai del pati que actualment ocupa l'antic galliner- i suposarà una inversió de 2,75 milions d'euros (MEUR). Un cop tancat l'acord, comença ara el termini per trobar finançament. L'objectiu és que la residència sigui una realitat en un màxim de sis anys. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha subratllat que l'acord suposa posar "la primera pedra virtual" d'un projecte que uneix "l'amor eclesial amb l'amor social".

El president de la Fundació, Salvi Amagat, ha destacat que el nou equipament permetrà donar resposta a la "necessitat" d'ampliar l'actual oferta de places per a persones amb discapacitat intel·lectual. Residents que, per diferents motius no podran viure als seus domicilis (perquè no tindran els pares, patiran envelliment prematur o afectacions greus).

Ara, un cop signat el document, Amagat ha explicat que s'engega el camí per trobar finançament. El president de la Fundació subratlla que caldrà "treballar per traçar aliances". "Tenim l'oportunitat d'impulsar un projecte gironí i estem convençuts que trobarem la col·laboració de les administracions públiques i privats per fer-ne possible la viabilitat", ha dit.

Preservar el monestir

En contrapartida a la cessió de l'espai, la fundació col·laborarà amb la comunitat monàstica. Serà mitjançant un cànon, que permetrà contribuir a la preservar el llegat mil·lenari del monestir (on actualment hi viu una comunitat de cinc monges benedictines).

Tot i que no s'ha concretat quina xifra aportarà l'entitat al monestir –s'ha volgut preservar per desig de la congregació- des de la Fundació sí que destaquen que es tracta d'un cànon "molt satisfactori" per a les dues parts. El conveni recull, a més, que durant els primers quatre anys l'aportació serà més elevada que durant la resta.

De fet, la Fundació es fixa aquest termini per aconseguir finançament, tirar endavant el projecte –caldrà fer un Pla Especial- i engegar la construcció de la nova residència. L'objectiu és que, com a màxim, l'equipament estigui en servei en un termini màxim de sis anys, tot i que Amagat ja ha dit que, si es pot, s'escurçarà.

"Col·laboració engrescadora"

La priora de Sant Daniel, Assumpció Pifarré, ha subratllat que el conveni engega una "col·laboració engrescadora" que dona resposta a la regla de Sant Benet i a les recomanacions fetes pel Papa Francesc "sobre l'ús dels habitatges de la vida religiosa. "Estem segurs que l'edifici i tots els professionals acolliran els residents com el Crist, com el germà", ha dit Pifarré.

"Cal obrir portes i finestres per comprometre's a la realitat social del nostre món i alhora ser sensibles al sofriment de tota la humanitat", ha afegit la priora. "I la noblesa de missió del vostre projecte així ho mereix", ha precisat, en referència a la tasca de la Fundació Ramon Noguera.

Pardo ha destacat que "l'acolliment" que fa l'entitat és "un tresor" per a les persones a qui atén. Pardo, en representació del Patronat del Monestir de Sant Daniel, ha afirmat que la cessió de l'antic galliner i dels espais annexos també representa unir "l'amor eclesial amb la caritat i l'amor social".

"Per tant, és un projecte d'estimació a les persones; aquí valorem i estimem les pedres del monestir, però que n'és també d'important d'estimar i valorar les pedres vives, les persones", ha dit Pardo. "I gràcies a aquest projecte, els residents trobaran acompanyament i acolliment fins al final de la seva vida", ha afegit.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, per la seva banda, ha destacat que l'acord entre l'entitat i la congregació permet engegar "un projecte de país" que sintetitza que "quan es té un objectiu comú", l'entesa sempre hi és. A més, el conveni també recull que, en paral·lel a la construcció de la residència, també s'eixamplarà part de l'actual carrer de les Monges –on hi haurà els accessos- cosa que, com ha subratllat l'alcaldessa, suposarà "una millora per al barri".

La Fundació Ramon Noguera compta actualment amb 130 places d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual. D'aquestes, tan sols en queden quatre de vacants. L'entitat té diferents residències situades a Girona, Sarrià de Ter, Cassà de la Selva i Llagostera.