Guanyem Girona denuncia que el 2019 es van deixar sense executar més de 3 MEUR en projectes als barris

Salellas subratlla la frenada a la Devesa i Domeny

Guanyem Girona ha denunciat que el govern de la ciutat va deixar sense executar més de 3 milions d'euros (MEUR) en projectes als barris.

Aprofitant que al ple de dilluns es debatrà l'estat de comptes del 2019, la formació ha radiografiat aquelles partides que van quedar al calaix o que van tenir execucions merament testimonials.

El portaveu de Guanyem , Lluc Salellas, posa de relleu tres projectes d'aquesta gestió "ineficient" de Marta Madrenas: la Devesa, la biblioteca de la Casa de Cultura i la urbanització del Pla de Baix de Domeny. La formació tem que aquest any moltes partides tampoc s'executin i explica que la pandèmia no pot ser "l'excusa que es repeteixi com un mantra", perquè això evidencia que no s'han fet els deures en anys anteriors.

El cap de l'oposició subratlla que l'estat de comptes és "la fotografia sobre la feina feta pel govern de la ciutat". "Però aquesta fotografia és massa borrosa", ha dit Lluc Salellas, subratllant que la formació ha detectat més de 3 MEUR previstos per a projectes als barris que no es van arribar a executar. De fet, segons els seus càlculs, hi havia fins a 40 projectes que tenien pressupostats 3,3 MEUR, dels quals tan sols se'n va executar un 2%.

Per a Salellas, això demostra que el govern "és ineficient". El portaveu de Guanyem ha recordat que l'any passat va ser electoral, però que qui hi havia al capdavant del consistori, tant abans com després dels comicis, "eren els mateixos". I directament, ha acusat l'equip de Madrenas de no posar els barris "com a prioritat", cosa que incrementa "la desafecció política" dels veïns cap al consistori.

En referència als comptes del 2019, Salellas ha recordat que el pressupost es va aprovar gràcies a les abstencions d'ERC i el PP. I també ha volgut posar de relleu que la feina analitzada és "precovid". "Van ser uns pressupostos de moltes promeses", els ha resumit el portaveu de Guanyem.

"Repetidors" per segon any

Salellas ha subratllat que, de fet, molts dels projectes és el segon any consecutiu que queden aturats. "Són repetidors", ha ironitzat. I aquí, el portaveu de Guanyem ha carregat contra l'equip de Madrenas, perquè "tot i tenir els diners a punt", ni al 2018 ni al 2019 el consistori va tirar endavant projectes com el Pla de millora dels Químics (40.000 euros), la millora de l'Espai Comunitari de Can Gibert (30.000 euros), les reformes de la plaça Pallach (20.800 euros) o l'inici del projecte de passera del carrer del Carme (5.000 euros).

D'altres projectes previstos, i que Guanyem denuncia que porten aturats des de fa més de dos anys, són el Pla de les Pedreres (150.000 euros), la millora dels accessos a Torre Gironella (30.000 €), la pista del CREC a Sant Daniel (25.000 euros), el carril bici Pont Major-Campdorà (220.000 euros) o les millores al Castell de Montjuïc (35.000 euros).

El cap de l'oposició ha destacat que també hi figura un altre tema “encallat des de fa temps”: la biblioteca de la Casa de Cultura, que només ha vist executat poc més d'un 1% dels 355.000 euros previstos per a l'any 2019.

Algunes partides introduïdes per primera vegada al pressupost 2019, però que Guanyem posa de relleu que tampoc es van fer realitat són la redacció del projecte per un Centre Cívic a Montjuïc (25.000 euros), les millores al Mas Abella (9.700 euros) o la millora de l'enllumenat a Santa Eugènia (20.000 euros).

La formació posa l'accent també en què la Devesa arrossega greuges d'inversió. I ho exemplifica subratllant que, per segon any, els diners per al Projecte Life (95.000 euros) queden "inutilitzats", i que tampoc s'ha avançat en les diverses inversions previstes (160.200 euros), el Pla Devesa (20.600 euros) o la reforma del carrer Figuerola (10.700 euros).

Guanyem Girona ha posat sobre mapa totes aquestes inversions no executades "perquè la ciutadania pugui consultar-les". Salellas ha anunciat que, des d'aquest matí, ja es poden mirar a través del lloc web de la formació municipalista.

Ocupació, promoció i educació

D'altra banda, la regidora de Guanyem Dolors Serra ha repassat algunes partides que "tampoc s'han executat" el 2019 en àrees com Ocupació, Promoció Econòmica i Educació. Així, ha assenyalat que del Pla de Joves Desocupats, amb un pressupost de 100.000 euros, el govern "només n'executés 20.000 euros", mentre que per al de Majors i Desocupats de llarga durada, no se'n gastés "ni un euro" dels 275.000 previstos.

Per a la regidora de la formació municipalista es tracta de partides que "ben gestionades permetrien alleujar la situació de molts gironins" i ha indicat que és "una llàstima la incapacitat del govern de posar aquests diners a treballar".

Finalment, Serra també ha posat de relleu incompliments amb les escoles. Aquí, ha subratllat, només es va executar un 42% de la inversió prevista (52.000 euros de 120.000). Un percentatge, que en el cas dels manteniments, es va situar en el 72% (203.000 de 282.000). Serra ha assenyalat que l'estat d'alguns centres "deixa molt a desitjar, sobretot quan plou" i que caldria "executar cada euro disponible".

Per últim, tot i admetre que la pandèmia ha capgirat del tot la situació aquest 2020, Guanyem Girona també tem que moltes de les partides acabin quedant-se al calaix. Per a Lluc Salellas, però, el coronavirus no pot ser "el mantra que l'equip de govern repeteixi sempre", perquè aquí al darrere també s'evidencia "que hi ha feina que s'hauria d'haver fet al llarg dels darrers anys, i que no ha estat així". Finalment, el regidor també ha lamentat que fa mesos que el govern municipal no els convoqui per fer seguiment dels pressupostos d'aquest 2020 (que es van aprovar amb el suport de Guanyem).