Posen una boia intel·ligent davant les Illes Medes que mesurarà les condicions oceanogràfiques i meteorològiques

Mesurarà la direcció i intensitat del vent, la temperatura, la humitat relativa i la pluviometria

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha finalitzat els treballs de delimitació del seu àmbit marí, amb la instal·lació de quatre boies que facilitaran la navegació.

Una d’aquestes noves boies és “intel·ligent”, i permetrà mesurar condicions oceanogràfiques i meteorològiques, perquè disposa de sensors que mesuren la intensitat i la direcció dels corrent, així com la salinitat i la temperatura superficials de l’aigua. També s’ha instal·lat una estació meteorològica compacta que mesura la direcció i intensitat del vent, la temperatura, la humitat relativa i la pluviometria.

Els sensors s’han instal·lat per donar suport a les investigacions que duu a terme l’Institut de Ciències del MarCSIC, i serviran també per complementar i enriquir les dades que recull el científic Josep Pascual des del 1973 i que són el registre històric de dades oceanogràfiques més antic de la Mediterrània.

Les boies tenen una alçada vista de 2,58 metres i compten amb un sistema d’il·luminació coordinat per GPS, un sensor de geolocalització, i reflectors de radar, per tal de millorar la seguretat en la navegació. Aquestes boies s’afegeixen a les nou que ja delimiten la Reserva natural parcial de les Medes i la zona perifèrica.

D’aquesta manera, a partir d’ara serà més fàcil a l’hora de navegar la identificació dels límits de les aigües del Parc Natural del Montgrí, les IIles Medes i el Baix Ter, i les limitacions inherents a aquest espai natural marí, com ara la prohibició de la pesca d’arrossegament i encerclament, la limitació del soroll, l’alimentació de la fauna marina, l’extracció de sorra o la instal·lació d’infraestructures marines.

En l’execució dels treballs per col·locar les boies han participat quatre patrons cabussadors per part del parc natural, una embarcació amb una grua d’11 tones, cinc cabussadors i un camió grua, a més del personal tècnic i científic que ha preparat l’equipament per prendre mesures oceanogràfiques.