La DO Empordà preveu un 15% menys de producció aquest 2012

El vent fort, la fred, les pedregades i el gran incendi de l'Alt Empordà han passat factura a algunes vinyes

La verema a la Denominació d'Origen Empordà ja està en marxa. A mitjans del mes d'agost van començar a collir els primers raïms de les varietats de chardonnay, sauvignon i moscatell de gra petit i aquests dies es realitza la verema de varietats negres per elaborar vins rosats. El gruix de la producció, però, es començarà a veremar en uns deu dies en funció de les condicions meteorològiques d'aquest inici de setembre.

Segons les previsions de la DO Empordà, la verema del 2012 donarà un raïm de bona o molt bona qualitat, mantenint així la línia de l'última dècada amb anyades bones, molt bones o excel·lents. A causa dels rendiments més baixos de les vinyes, el raïm ha guadit d'unes bones condicions de maduració i presenta un molt bon equilibri entre acidesa i grau. L'anyada, a més, ha tingut una molt bona qualitat sanitària.

La producció del 2012 serà inferior a la del 2011 que va ser una anyada rècord i excepcional a la DO Empordà, amb 75.221Hl de vi elaborat. Segons les previsions, la disminució de la producció aquest 2012 serà d'un 15% o més respecte de l'any passat.

A banda de l'excepcionalitat de la producció del 2011, altres motius que expliquen el descens de de la collita són el vent fort i fred que va fer marcir nombrosos raïms a l'inici del cicle vegetatiu de la vinya o les pedregades del mes d''abiril que van afectar vinyes dels termes de Masarac, Mollet de Peralada, San Climent i Espolla. A aquests factors, també cal sumar les hectàrees de vinya afectades pel foc d'aquest estiu a l'Empordà o l'estrès hídric que han patit algunes vinyes situades en terraprims a causa de l'escassetat de pluges i la calor de les últimes setmanes.

Festa de la Verema

Coincidint amb la collita, aquest diumenge 2 de setembre se celebrarà a Cantallops la Festa de la Verema de la DO Empordà. Organitzada pel Consell Regulador de la DO Empordà i l'Ajuntament de Cantallops, el programa d'actes s'iniciarà a les 6 de la tarda amb el pregó a càrrec del periodista Manel Fuentes.

Després del pregó, tindrà lloc la tradicional premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà, acompanyats pels Tambors de l'Albera. Un cop acabat l'acte central de la festa i dels parlaments, hi haurà l'actuació del grup tradicional 'De Calaix', amb cançons de Cantallops i de taverna. La festa finalitzarà amb un tast de vins dels cellers del municipi: Maria Serra i Vinyes dels Aspres.

A banda de l'acte central, també s'han programat els dies 1 i 2 de setembre activitats paral·leles a la festa, dedicada enguany a Eduard Toldrà. El músic i compositor va ser una persona molt vinculada al municipi altempordanès i enguany es commemora el 50è aniversari de la seva mort.

Les activitats paral·leles s'iniciaran el dissabte amb visites guiades als cellers del municipi. Al vespre, es farà el descobriment d'una placa d'homenatge al músic i, posteriorment, han programat un recital de cançons per a veu i piano.