Banyoles ajudarà amb 700 euros els establiments d'hostaleria, restauració i estètica

El consistori calcula que l'impacte de la pandèmia a les arques municipals és d'uns 500.000 euros

L'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) donarà 700 euros d'ajuda extraordinària als bars, restaurants, hotels i centres d'estètica del municipi per les pèrdues ocasionades durant el tancament de la segona onada del coronavirus. Les ajudes comportaran una despesa de 50.000 euros pel consistori.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que han buscat una manera de tramitar aquestes ajudes "el més fàcil possible" per tal de garantir que els empresaris puguin "cobrar a finals de 2020". Per això, els establiments hauran de presentar una declaració de responsabilitat que acrediti la pèrdua de 700 euros durant el tancament de bars i restaurants que es va decretar ara fa unes tres setmanes.

Aquestes ajudes són "complementàries" a les que ja es van donar per intentar "pal·liar els efectes del tancament" durant el confinament que hi va haver a la primavera. Noguer ha detallat que en el seu moment ja es va obrir una línia d'ajudes amb un màxim de 1.000 euros per cada establiment. Ara, però, la subvenció serà fixa de 700 euros i es calcula que s'hi podrien adherir uns 70 negocis.

A més, l'alcalde ha detallat que no faran distincions entre aquells locals que facin servei per emportar o repartiment a domicili. Miquel Noguer ha afirmat que aquests establiments "han patit igual" el tancament, perquè "no és el mateix" servir al local o que algú vagi a buscar el menjar per emportar-se'l a casa.

Aquesta línia d'ajudes es va començar a tramitar abans que la Generalitat decretés el tancament d'altres establiments com ara equipaments culturals o gimnasos. Per això l'alcalde ha avançat que no estan inclosos en la nova línia de subvenció. Tot i així, ha avançat que estudiaran si en poden convocar una de cara a principis del 2021, ja que veu "difícil" que els negocis puguin arribar a cobrar les ajudes abans d'acabar l'any, per tots els terminis legals que cal seguir.

Una primera ajuda de 800 euros de mitjana

L'alcalde ha assegurat que les ajudes aprovades per als establiments tancats durant el confinament ja s'han resolt "pràcticament" totes. De moment, hi ha 111 sol·licituds aprovades. De totes elles, més d'un centenar ja han cobrat la subvenció i les que falten es preveu que ho facin els propers dies. De mitjana, aquests negocis han rebut 800 euros provinents de l'Ajuntament de Banyoles per minimitzar les pèrdues que van tenir durant el confinament.

Per contra s'han denegat 17 sol·licituds perquè segons Noguer eren negocis que van seguir oberts tot i les restriccions sanitàries imposades. Per contra encara hi ha alguns establiments que estan pendents de confirmar l'ajuda. El motiu d'aquest retard és que han de presentar documentació complementària a l'Ajuntament.

Pèrdues de 500.000 euros a l'Ajuntament

La pandèmia ha suposat la desestabilització del pressupost municipal. En el cas de l'Ajuntament de Banyoles, l'alcalde ha anunciat que preveu unes pèrdues "d'entre 400.000 i 500.000 euros". En aquest càlcul, el consistori hi inclou totes les ajudes aprovades fins ara, la pèrdua dels ingressos que ha patit l'Ajuntament en taxes i impostos i també el cost de mesures de seguretat adoptades arran de la pandèmia.

Poques denúncies pel confinament municipal

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha valorat positivament el primer cap de setmana de confinament municipal. En aquest sentit, ha detallat que les úniques denúncies que s'han posat han estat per no portar la mascareta o per no respectar la distància de seguretat, però no per incomplir el confinament municipal.

Tot i això, Noguer ha demanat "respectar fil per randa" totes les recomanacions sanitàries. "La situació és complicada, però està millorant respecte a la setmana anterior", ha reblat l'alcalde.