La música i la dansa tradicional apleguen més de 9.500 assistents a l'Ésdansa

El certamen té previst potenciar la participació del públic en les properes edicions

"Estem molt satisfets amb els resultats obtinguts en aquesta edició", ha destacat el director del festival Ésdansa, Jordi Fosas. Enguany, el certamen ha incorporat uns tallers de dansa per a persones adultes que consten de 26 hores de formació, anomenats Ésdansa'T, repartides en cinc dies, amb l'ajuda de tretze instructors, que ha aplegat més d'una quarantena de persones. D'altra banda, els tallers infantils de música i moviment han comptat amb la participació de 440 nens i nenes.

A més dels espectacles, el festival ha organitzat tallers i xerrades, unes 24 activitats gairebé totes gratuïtes, que s'han repartit pels cinc espais diferents del festival. Fosas ha explicat que la companyia Balkària i l'espectacle de Jota en Jota han estat dos dels actes amb més afluència de públic. Tot i això, el certamen ha aplegat a companyies d'arreu del món com Zazaribacoa, de Veneçuela, Bert (Armènia) o el Ballet Folklòric de la Companyia Nacional de Dansa de Belize (Belize).

"Ens ha sorprès el gran nombre d'assistents i la seva voluntat de veure i aprendre noves cultures i moviments", ha detallat el director del certamen. El festival ha volgut celebrar els seus trenta anys d'una forma especial. "No volem mirar endarrere i ens interessa treballar per potenciar noves fórmules de participació que apleguin més gent en les pròximes edicions", ha explicat Fosas.

En el marc de l'Ésdansa 2012 també s'ha presentat el muntatge 'DAD.EXE (Dret a decidir, Executable)', de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes (Selva) i la Cobla Catalana dels Sons Essencials. La direcció musical és de Marcel Casellas i hi ha participat el cantant Carles Belda i l'actor Francesc Orella. Es tracta d'una reflexió sobre la identitat dels Països Catalans, la independència i la seva relació actual amb l'estat espanyol. Segons ha concretat el director de l'Ésdansa, aquest espectacle ha estat "molt atrevit i ha emocionatt" al públic del festival.

"El nostre objectiu principal és que poguéssim fer moure i ballar al màxim nombre de persones possibles. Això ho hem aconseguit", ha conclòs el director. Més de 200 voluntaris han col·laborat en l'organització d'aquest certamen que s'ha fet a la petita població garrotxina de Les Preses.