Es confirma el confinament de cap de setmana, el tancament de la cultura, esports i restauració

Entre setmana el confinament perimetral comprèn tot Catalunya

El vicepresident en funcions del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat les restriccions que ja havia avançat El Gerió Digital aquest matí. Aquestes fan referència a un confinament perimetral municipal de cap de setmana i de Catalunya entre setmana com també el tancament de tota activitat cultural (arts escèniques i musicals), activitat esportiva no professional, així com les activitats extraescolars. No es permetrien les entrades i sortides del territori català. També es prorrogaria el tancament al públic de bars i restaurants.

Pel que fa al comerç, només podria funcionar el de menys 800 metres quadrats. Es mantindria l'àmbit laboral, amb recomanació de teletreball, i les escoles obertes. En aquest cas, el Procicat també ha aprovat algunes recomanacions d'educació a distància que afectaran els ensenyaments de batxillerat i FP, demanant que es pugui fer en la mesura que sigui possible.

El confinament perimetral municipal de cap de setmana començaria, segons els plans del Govern, a les 6 del matí del divendres, i acabaria a les 6 del matí del dilluns.

Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no es aplicable al dret a manifestació.

Totes aquestes mesures duraran 15 dies que entraran en vigor aquesta mateixa matinada. Passat aquest període es revisaran per augmentar-les, relaxar-les o bé mantenir-les tal qual.

Descarrega el PDF amb el resum de les restriccions

Limitació de mobilitat

Des del Govern es fa èmfasi en evitar el màxim possible els desplaçaments, és per això que durant la setmana es restringeix l'entrada i sortida de Catalunya excepte en casos justificats com ara la visita a centres sanitaris, per motius laborals, anar a centres educatius o bé per tenir cura de persones dependents.

Pel que fa al cap de setmana la limitació de mobilitat es redueix el municipi de cada resident a partir de les sis de la matinada del divendres fins a les sis de la matinada del dilluns excepte tots aquells desplaçaments justificats i també serà possible moure's per la mateixa comarca per anar al cementiri. En aquesta ocasió es permetrà anar a fer la vetlla els dies 31 d'octubre i 1 de novembre.

Afectacions en el comerç

Pel que fa als centres comercials aquests hauran de tancar, excepte les botigues al seu interior d'alimentació o productes de primera necessitat o farmàcies.

Respecte els establiments minoristes poden obrir els de menys de 800 metres quadrats i hauran de limitar la seva capacitat d'aforament al 30%. Els que superin la superfície màxima hauran de limitar el local als 800 metres quadrats estipulats i tenir tancat la resta.

Els comerços d'alimentació, begudes, productes higiènics, farmàcies, ortopèdies, veterinàries, concessionaris de vehicles o centres de jardineria poden obrir sense límit de superfície, de la mateixa manera que les perruqueries.

Sense esport

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, també ha desgranat que hauran de tancar les instal·lacions i equipaments esportius, entre els que s'inclouen els gimnasos i similars. No hauran de tancar els centres de tecnificació i els que hagin d'acollir competicions professionals estatals o internacionals. S'ajornen totes les competicions esportives menys aquestes, que no podran tenir públic.

Amb tot es permetrà per fer esport de forma individual en municipis propers.

Educació

En l'àmbit educatiu, l'ensenyament postobligatori serà híbrid, és a dir, serà telemàtic sempre que sigui possible en el batxillerat i FP. Serà presencial per a les pràctiques i exàmens, en la línia del que continuaran fent també les universitats.

Queden suspeses les activitats de lleure, extraescolars i esport escolar. Queden fora de la limitació les activitats organitzades pel propi centre escolar al mateix recinte. També podran obrir escoles oficials d'idiomes i de formació d'adults. Les àrees de joc infantil queden obertes fins a les 20 hores.

Restriccions culturals

En el sector cultural, se suspenen les activitats escèniques i musicals, incloent teatres, concerts i cinemes. Els arxius, museus, sales d'exposicions i galeries d'arts podran obrir amb un 30% d'aforament. Les biblioteques estaran oberts només per al servei de préstec.

Desplegament policial

Per tal de dur a terme totes aquestes restriccions el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha avançat que el cos dels Mossos d'Esquadra comptaran amb l'ajuda i coordinació dels més de 200 cossos de policies locals de Catalunya.

Amb tot, es desplegaran 5.000 efectius de la policia catalana arreu del territori per assegurar que es limiti la mobilitat a través de punts de control per evitar "sortides massives".

Ajudes econòmiques

El Govern destinarà 306 milions d'euros addicionals a un nou paquet d'ajuts econòmics per als sectors més afectats per les restriccions anunciades aquest dijous. Els diners, que provenen de l'augment del 0,2% del dèficit, inclouen una línia addicional de 50 MEUR per la restauració i l'estètica, que s'amplien també a l'oci nocturn, i que se sumen als 40 MEUR anunciats fa 15 dies. La cultura rebrà 17,2 MEUR, i també s'obrirà una línia de 20 milions per les entitats d'educació en el lleure, i una de 10 milions pels clubs esportius federats.

A més, el Govern destinarà 125 milions al reforç de l'atenció social, ampliant el pressupost de la renda garantida de ciutadania i fent aportacions addicionals al Banc d'Aliments i Creu Roja. En el paquet d'ajuts socials, el Govern social inclou també un reforç de les àrees bàsiques dels serveis socials, del contracte-programa de serveis socials i sensellarisme i el reforç dels serveis residencials amb un increment de l'aportació.

Així mateix, es destinaran 26 MEUR als pressupostos per cobrir la totalitat dels ajuts al lloguer, i s'invertiran 12 MEUR en el lloguer durant dos anys per part de l'Agència de l'Habitatge d'aparthotels en desús per destinar-los a famílies desnonades. També hi haurà 2 milions per ajudar a la rehabilitació d'habitatges.

Entre les mesures que s'aprovaran properament, la conselleria d'Empresa activarà dues línies d'ajuts per sectors que pateixen una caiguda d'activitat: 18 milions per al turisme i 13 milions per a la indústria i la promoció econòmica.

El departament d'Agricultura preveu continuar amb la compra de producte fresc pel Banc dels Aliments per tal de compensar els productors que han vist com tornaven a tancar hotels, restaurants i bars, principals destins dels seus productes. A banda d'aquests ajuts específics, hi haurà aportacions addicionals al transport públic (253 MEUR), que ja estaven previstes al fons extraordinari COVID per compensar la caiguda d'ingressos derivada de la reducció de la mobilitat.