La Guàrdia Civil deté l'empresari gironí Josep Campmajó i deixa en llibertat amb càrrecs Alay

Hi ha almenys una desena d'arrestats i una trentena d'escorcolls a l'àrea de Barcelona, Igualada i Girona

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres al matí l'empresari i activista gironí, Josep Campmajó, en el marc de l' operació contra diversos empresaris independentistes. L'institut armat ha escorcollat casa seva i després se l'ha endut amb destinació desconeguda.

Paral·lelament, el director de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de ser detingut quan sortia en cotxe de casa seva i traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona. Segons ell, l'investiguen per malversació per haver cobrat una factura com a assessor en un simposi del Fòum Internacional de Crans Montana (Suïssa) el juny del 2019 a la qual va assistir Puigdemont.

Segons el mateix Alay a RAC1, en aquell fòrum va organitzar una conferència sobre relacions comercials entre Àsia, Amèrica i Europa. Alay és expert en relacions internacionals, i ha aconseguit que aquest fòrum convidi el president Puigdemont els últims dos anys. De fet, segons ell, una de les sospites que han dut la Guàrdia Civil a investigar aquesta factura ha estat les declaracions de l'exministre d'Exteriors Josep Borrell criticant els organitzadors del fòrum per convidar l'expresident català.

Per la seva banda, David Madí, excàrrec de CDC, hauria estat conduit des de la seva casa de Sant Quirze del Vallès fins la seu de l'empresa Aigües de Catalunya, que dirigeix, al Passeig de Gràcia de Barcelona.

També estan detinguts la resta d'investigats pel jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, entre els quals hi ha els empresaris igualadins Oriol Soler, Toni Fusté i Roc Aguilera; el president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals; Xavier Vendrell, exalt càrrec d'ERC; Jordi Serra, interventor de Presidència durant el mandat de Puigdemont; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar; Pilar Contreras, directora general de centres privats i concertats de la Generalitat; i Marta Molina, també vinculada a ERC i professora d'institut.

La investigació deriva d'una causa per suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats properes a CDC, i ara s'investiga si alguns d'aquests diners es van destinar a finançar actes sobiranistes i fins i tot del Tsunami Democràtic. Per això, la causa està oberta per prevaricació, malversació de fons públics, blanqueig de capitals i desordres públics.