El Santa Caterina reconverteix l'hospital de dia de tractament en una UCI per fer front a la segona onada de covid-19

Hi ha sis boxs que se sumen als nou de l'actual unitat de crítics

L'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) ha reorganitzat la seva activitat assistencial i de serveis per fer front a la segona onada de la covid-19. D'una banda, l'hospital de dia de tractament s'ha reconvertir en una UCI, amb sis boxs, que se sumen als nou de l'actual unitat de crítics.

L'atenció al pacient quirúrgic del propi hospital de dia es fa des d'ara en una de les unitats d'hospitalització que s'ha adequat. També s'ha habilitat aquesta planta per acollir l'activitat de la clínica del dolor, la sala de reanimació de l'àrea quirúrgica i l'àrea per a la recuperació de les endoscòpies. Paral.lelament, les urgències psiquiàtriques s'han traslladat de nou a la Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació de l'edifici Salt del Parc Hospitalari Martí i Julià, amb l'objectiu d'alliberar els boxs propis de salut mental del Servei d'Urgències del Santa Caterina.

D'aquesta manera, s'han pogut dissenyar dos circuits d'atenció urgent diferenciats: un per al pacient amb coronavirus i un altre per a l'atenció urgent d'altres patologies. També s'han traslladat les urgències de ginecologia i obstetrícia a una de les plantes d'hospitalització.

En previsió d'un increment dels ingressos, s'han alliberat alguns dels espais del Centre Sociosanitari 'La República'. En aquests moments s’està treballant en el trasllat del Servei de Rehabilitació d'accidents de trànsit (ubicat a l’edifici La República), a l’edifici Salt, i s'ha preparat una de les unitats d'hospitalització per acollir pacients covid, segons les necessitats.

Aquestes actuacions se sumen a les que ja es van implementar durant la primera onada, en què es va reformar una de les plantes d'hospitalització que acollia diferents serveis de suport a l'activitat i altres consultes per acollir pacients amb coronavirus estables, amb vint llits, i per a pacients amb covid derivats del servei d'Urgències.

Els equips d'atenció primària de l'IAS continuaran amb les tasques de control de la pandèmia i la campanya de vacunació de la grip, a més de l'activitat ordinària. Per altra banda, els centres de la xarxa comunitària de salut mental, distribuïts a comarques, continuaran amb l’activitat habitual.

Entre les mesures de contenció de la pandèmia, la setmana passada es van restringir els horaris de visites als pacients i el nombre d'acompanyants, limitats ara a una hora al dia i un acompanyant en el cas del Santa Caterina i cap en el cas del Centre Sociosanitari, excepte casos especials.

En aquests moments, als centres de l'IAS hi ha 31 pacients ingressats per covid-19, deu dels quals a les UCI, nou professionals positius i tretze treballadors en aïllament per contacte estret.