S'amplia la durada de les fires de Girona i es recupera el cap de setmana perdut

El cosistori va anunciar una reducció de set dies però s'ha arribat a un acord amb comerciants i hotelers que pagaran les activitats

L'Ajuntament de Girona havia decidit, per a aquest 2012, escurçar les Fires i Festes de Sant Narcís perquè duressin set dies i no deu com era habitual. Així, el consistori preveia començar amb el pregó el 26 d'octubre i que el castell de focs posés el punt final a les festes l'1 de novembre. Amb aquest escurçament, eliminaven un cap de setmana perquè tradicionalment les fires de Girona sempre han durat dos caps de setmana.

L'equip de Govern va basar aquesta decisió en una enquesta elaborada per serveis tècnics municipals juntament amb la Universitat de Girona (UdG) que mostrava que més de la meitat dels gironins creien que les fires duraven massa dies. La regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, ha assegurat que és un estudi rigorós i amb un 95% de fiabilitat. "Qui ho qüestioni no està posant en dubte el govern municipal, sinó els tècnics i la mateixa UdG", ha afirmat Madrenas.

Amb l'argument de l'enquesta i per limitar la despesa econòmica per festes, el consistori va decidir fixar les noves dates per a les Fires. La decisió no va agradar gens a les entitats que munten barraca durant les Fires i Festes de Sant Narcís perquè asseguren que és una de les seves principals font de finançament. Un altre sector que es va mostrar preocupat per l'escurçament de les fires era el vinculat amb el turisme i els visitants, com restauradors, comerciants o hotelers. "Per a la dinamització econòmica de la ciutat, és essencial tenir dos caps de setmana", ha explicat Toni Batllori, de Girona Avança.

Marta Madrenas ha explicat que es van reunir amb representants del món privat per intentar trobar una solució, que per una banda l'ajuntament pogués limitar la despesa de les Fires i, per l'altra, que hi continués havent dos caps de setmana de Fires. "Hem trobat una solució que compatibilitza les dues voluntats: la contenció de la despesa i la dinamització econòmica", ha afirmat Madrenas.

Aquest 2012, serà el sector privat qui organitzarà i pagarà els concerts i activitats que hi hagi a la Copa durant el segon cap de setmana. "No és que siguem multimilionaris, estem treballant una programació creativa i sorprenent", ha afirmat Batllori que encara no ha volgut avançar cap detall de les activitats que estan preparant per al segon cap de setmana de Fires.

Que el castell de focs sigui finalment el dia 4 i no l'1 de novembre no implica que hi hagi més dies de festa. Seran, tal com volia l'ajuntament, set dies de Fires i Festes de Girona perquè el 29 d'octubre a la nit -dia de Sant Narcís- i fins el vespre del 31 d'octubre la Copa quedarà tancada i no hi haurà barraques. "L'endemà de Sant Narcís és laborable, no té sentit obrir aquella nit", ha argumentat Madrenas.

La regidora assegura que també han exposat aquesta decisió final a la comissió de la Copa, que hi està d'acord. L'ajuntament detalla que les barraques d'entitats pagaran menys per estar a la Copa tots els dies de Fires perquè obriran menys dies que altres anys.