Madrenas trasllada a Sàmper la seva preocupació per l'increment de sensació d'inseguretat a Girona

També s'ha debatut la manca d'efectius policials a la ciutat i les ocupacions d’habitatges

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, han mantingut una reunió de treball aquest migdia a l’Ajuntament de Girona. En la trobada s’ha abordat la situació actual de la ciutat en temes referents a la seguretat ciutadana, i s’han repassat les dades que tant des de l’Ajuntament com des de la Generalitat es considera que són més rellevants en aquest sentit.

Malgrat que les estadístiques no són preocupants, sí que s’ha abordat la creixent sensació d’inseguretat entre els veïns i veïnes, sobretot en sectors concrets de la ciutat. Per això l’alcaldessa ha demanat més presència d’agents de Mossos d’Esquadra al carrer, que permetin prevenir i actuar amb més agilitat davant dels fets delictius que succeeixin. El conseller ha explicat que molts efectius del cos s’han hagut de destinar a lluitar contra els efectes de la covid-19, i també s’ha mostrat confiat en poder dotar amb més agents la plantilla de la Regió Policial de Girona un cop entri en servei la propera promoció de 750 nous agents al cos.

Un tema que també ha ocupat bona part de la reunió ha sigut la problemàtica que generen les ocupacions delinqüencials d’habitatges. L’alcaldessa ha explicat que aquest és un dels punts que genera més inseguretat entre els veïns i veïnes, i també ha posat de manifest la manca d’eines legals per poder-hi actuar de manera ràpida i efectiva. En aquest sentit, ha informat que des de l’Ajuntament s’està treballant amb un pla concret per poder actuar contra aquestes ocupacions conflictives d’habitatges, i també del contingut de la reunió que es va fer amb la fiscal en cap de Girona per aquest motiu.

Amb la conselleria hi ha hagut acord en la necessitat de modificar aquesta legislació, i fins i tot s’ha apuntat possibilitats com que siguin els veïns i veïnes o el mateix Ajuntament qui pugui posar denúncies en casos d’ocupació d’habitatges. D’aquesta manera es resoldria el problema que existeix ara mateix, on molts d’aquests pisos ocupats són de fons d’inversió que no en fan un seguiment.

Finalment, l’alcaldessa ha posat de manifest les dificultats que genera la manca de contundència davant les persones que cometen delictes de manera reincident. El conseller ha admès la situació, i ha anunciat que s’està treballant en un pla per poder ser molt més estrictes judicialment en aquests casos. Ajuntament i conselleria han mostrat la voluntat que ben aviat es puguin aplicar aquestes noves directrius a Girona.

L’alcaldessa i el conseller han acordat mantenir el contacte i estar amatents en el desenvolupament d’aquests temes que s’han tractat a la reunió. Madrenas també ha volgut donar suport explícit a la conselleria d’Interior davant l’intent del govern de l’Estat de PSOE i Podemos de recentralitzar el cos de Bombers i crear una direcció general única en l’àmbit estatal, fet que comportaria el desmantellament d’un sistema català que està reconegut com un cas d’èxit arreu del món.

Aquesta ha estat la primera visita institucional del conseller Sàmper al consistori gironí, i per aquest motiu, ha aprofitat la trobada per signar el llibre d’honor de la ciutat. En la reunió també han estat presents el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i el regidor de Seguretat, Eduard Berloso, així com el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, entre altres. A més, hi havia els màxims responsables de la Policia Municipal de Girona i de la Regió Policial de Girona dels Mossos d’Esquadra.