La Catalunya del Nord es prepara per afrontar el toc de queda que entra en vigor aquest dissabte i que afecta 38 departaments de França, entre ells els Pirineus Orientals. Des de les nou de la nit i fins a les sis del matí no es podrà sortir de casa excepte –previ certificat- per anar a treballar o per motius ineludibles.
A més, els bars no podran obrir ni tan sols fora de l'horari del toc de queda. A Perpinyà, el sector valora negativament la mesura i alerta que tindrà importants conseqüències per a l'economia. També creuen que alguns locals es veuran abocats irremeiablement a abaixar la persiana. Entre la població, hi ha divergència d'opinions.
Hi ha qui creu que calia adoptar mesures davant l'augment de casos d'incivisme, especialment entre els joves, i qui considera que es tracta d'una nova retallada de drets fonamentals.
A més, els bars –que no serveixin menjar- ni tant sols podran obrir la resta del dia com tampoc ho podran fer instal.lacions esportives o casinos, entre d'altres. De fet, alguns locals de copes ja tenen la persiana baixada.
L'hostaleria, la més afectada
A Perpinyà, a la Catalunya del Nord, el sector de l'hostaleria valora negativament la mesura i alerta que tindrà greus conseqüències econòmiques. El responsable d'un bar-restaurant del centre, Jean Philippe Canet, critica que les restriccions imposades als bars impliquin que els clients no podran beure res sense menjar. Creu que això farà perdre molts clients i que abocarà molts establiments a tancar perquè "treballaràs la meitat". "Per als petits bars que treballen amb la pròpia clientela, s'ha acabat", afegeix Canet.
En Pascale, que regenta un altres establiment de restauració a la zona del Castellet, també creu que "comercialment parlant" la mesura serà negativa però diu que caldrà adaptar-se. Malgrat això, augura que la situació farà que la gent es quedi més a casa i que "socialment, és dramàtic". Al seu entendre, les noves restriccions suposen un semi confinament i creu que tindrà conseqüències per a l'economia.
És una "catàstrofe"
Entre la població, les opinions són diverses. Hi ha qui, com la Virginie, creu que per al sector comercial suposa una "catàstrofe" que arriba en un moment ja de per sí "difícil" i ho considera una sort de "dictadura". "Les llibertats ja estan tocades i no se si això acabarà esdevenint normal", afirma. També considera que les mesures ajudaran a rebaixar el nombre de casos però diu que l'efecte serà "molt lleu".
L'Alexandre, un altre veí de Perpinyà, també creu que obligar els establiments a tancar a les nou del vespre no té "major interès" ni creu que tingui els resultats esperats. En aquest sentit, diu que el municipi ja està tenint "moltes dificultats" a nivell econòmic i que molts establiments directament ja no obriran.
La Maria Rosa Rotllan, en canvi, creu que calia adoptar mesures perquè hi ha hagut "moltes deixadesa". Sobretot, en relació als joves que "sortien un al costat de l'altre i sense mascaretes". "Cal una mica de sentit comú i anar amb compte perquè sinó això no s'acabarà mai", diu tot afegint que fer passos endavant i enrere acabarà "esgotant" l'economia.
Aquest divendres, molts bars estan plens i alguns clients aprofiten les últimes hores abans del toc de queda per poder gaudir d'un cafè o un refresc en una terrassa sense haver-hi de menjar.