Els comerciants de Girona asseguren que la rebaixa dels lloguers és ''un pedaç''

Sostenen que molts botiguers ja han renegociat les quotes

Persianes abaixades, rètols buits o encara amb el nom de la botiga que ja no obrirà més, cartells 'En lloguer'... A Girona, la pandèmia ha afectat sobretot el teixit comercial del Barri Vell. I només cal fer una volta per la Rambla, l'Argenteria i el carrer Ballesteries per comprovar-ho de primera mà.

Entre Rambla i Argenteria, disset locals buits; al llarg de Ballesteries, una vintena més. I ja sortint del barri i anant al carrer Nou, uns altres quatre amb les persianes abaixades. Han tancat sobretot negocis enfocats de cara al turisme, però també franquícies (per exemple, dues de roba del grup Inditex, que s'ha concentrat a l'Eixample).

El petit comerç gironí viu amb angoixa l'evolució del virus i les noves restriccions. "L'opinió més comuna entre els associats és que si realment no podem salvar la campanya de Nadal, hi haurà molts comerços que no podran aguantar; donar la volta a les restriccions abans que acabi l'any és clau", assegura la vicepresidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena.

L'associació compta amb uns 220 associats. La vicepresidenta explica que, per sort, de moment ells no han tingut cap baixa. Però també admet que moltes botigues estan "al límit". "La majoria d'elles porten anys obertes, i al final tampoc tenen massa opcions; si tanquen, s'han de dedicar a una altra cosa, i per això arribaran fins allà on puguin aguantar", explica Ramírez de Cartagena.

La vicepresidenta de l'associació, però, sí que posa de relleu que el petit comerç és "el pulmó de les ciutats". I que si cau, "costarà molt tornar-lo a aixecar". Per això, reclama a l'administració que doni ajudes "ràpides i efectives" perquè, amb la situació actual, "no es pot anar marejant la perdiu".

"Pedaç, però no solució"

Mercè Ramírez de Cartagena explica, per exemple, que les ajudes que va treure la Generalitat al maig perquè els negocis s'adaptessin al món on-line "tan sols van durar tres hores". I moltes, lamenta, encara no s'han cobrat.

I en aquesta línia, la vicepresidenta de Girona Eix Comercial també creu que la rebaixa dels lloguers "no és la solució". "És evident que sempre és una ajuda", explica, però ho veu més com "un pedaç". "Allò que hem de fer és buscar solucions per intentar salvar el comerç, i això no es farà pagant la meitat dels lloguers", subratlla Ramírez de Cartagena.

En el cas de Girona, la vicepresidenta explica que, de fet, aquests darrers mesos ja hi ha hagut molts botiguers que han renegociat els lloguers amb els propietaris dels locals "sense que hi hagués una llei que els hi obligui". A més, Ramírez de Cartagena també lamenta que, sigui d'una banda o altra, sempre qui hagi de respondre siguin majoritàriament els privats.

"Sempre es pensa que darrere els lloguers hi ha grans fons d'inversió, però a Girona això no és així, perquè en molts casos es tracta de particulars", concreta. La vicepresidenta entén que la pandèmia obliga "tothom a estrènyer-se el cinturó" –i aquí, inclou els propietaris de locals- però també demana que l'administració faci allò que li pertoca. Que impulsi ajudes o abaixi impostos, "perquè no pot ser que sempre es parli de privats".

Estudi municipal

L'Ajuntament de Girona està elaborant un estudi per saber l'afectació real que la covid-19 ha tingut damunt el comerç de la ciutat. Una pandèmia que provocarà una sotragada a un sector que, aquests darrers anys, ja ha anat disminuint lleugerament. Segons dades de la Generalitat, el 2017 a Girona hi havia 1.665 establiments; el 2018, van passar a ser-ne 1.646, i l'any passat es va tancar amb 1.618.

De moment, per pal·liar l'impacte de la pandèmia, el consistori ja ha tirat endavant algunes mesures. Entre d'altres, ha articulat ajudes directes tant a aquest sector com al de l'hostaleria (que sumen 450.000 euros), ha posat en funcionament l'aplicació 'lacompra' o ha impulsat també un sistema de paqueteria intel·ligent.

Redistribució a Figueres

A Figueres (Alt Empordà), la crisi de la covid-19 també ha comportat alguns canvis en el sector comercial, però "diferents" als d'altres punts de Catalunya. L'alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, assegura que el comerç ha "aguantat bé el cop" i que, tot i que alguns establiments han abaixat la persiana, des de l'estiu fins ara n'hi ha hagut molts que s'han traslladat a altres punts i, en el seu lloc, n'han obert de nous.

"Alguns s'han traslladat aprofitant millors preus i d'altres ho han aprofitat per acostar-se més al centre", afirma Lladó. "No podem estar contents de com ha anat tot, però és cert que hem aguantat bé", hi afegeix.

Malgrat això, l'alcaldessa de Figueres insisteix que caldrà veure com evoluciona la situació en les properes setmanes i si les noves restriccions s'allarguen o no. "El sector està esperançat amb la campanya de Nadal i tots esperem que tinguem una campanya decent", afegeix. "El comerç ens diu que estan resistint, perquè hi ha alguns establiments molt sòlids i amb llarga trajectòria, però que caldrà veure fins on poden arribar", conclou.