1,6 MEUR per remodelar el Tresor de la Catedral de Girona i facilitar la visita al Tapís de la Creació

Les obres comportaran la suspensió temporal de visites durant alguns períodes

El Tapís de la Creació –únic en el seu gènere-, el Beatus, les creus processionals, l'arqueta d'Hixam II i el segell d'Ermessenda de Carcassona són les peces més rellevants que es conserven al Tresor de la Catedral de Girona. Restaurat fa uns quants anys el conjunt de l'altar major, quedava pendent una reorganització del Tresor, per poder donar més relleu a aquestes peces, especialment el Tapís, ja que la sala actual impedeix les visites en grup nombrós i el seguiment a través de les audioguies indica que és dels punts menys escoltats.

El Capítol de la Catedral ha presentat un projecte de reordenació de l'espai museístic amb unes obres amb un cost aproximat d'1,6 MEUR. Amb l'objectiu de potenciar les principals obres d'art del Tresor, el Capítol de la Catedral de Girona ha presentat un projecte de reordenació de l'espai museístic, que contempla dedicar una sala més adequada per al Tapís de la Creació i dues sales més, i on es proposarà un recorregut cronològic a través d'objectes artístics de la catedral romànica i gòtica.

Un darrer espai presentarà l'aixovar que històricament ha servit per al culte a la catedral. Tot plegat implicarà adequar els magatzems que hi ha a les sales de l'edifici oest del claustre per convertir-los en dipòsits dels objectes patrimonials no exposats.

El cost de les obres és d'1,6 MEUR. D'aquesta quantitat, el 50% l'aportaran les administracions (uns 600.000 euros la Generalitat de Catalunya, uns 100.000 el Ministeri de Cultura i uns 150.000 euros la resta d'administracions) i l'altra meitat l'assumirà la Catedral. El projecte formava part inicialment d'una de les convocatòries del fons europeu Feder, que es va suspendre davant l'emergència sanitària a causa de la covid-19.

La Catedral de Girona ha rebut, en aquests darrers temps, uns 250.000 visitants anuals. Des del Capítol remarquen que augmentar la qualitat de l'oferta cultural és "fonamental per afrontar tant la sortida de la crisi com els canvis que provocarà aquesta pandèmia". En aquest sentit, subratllen que "cal considerar que aquestes obres contribuiran també a dinamitzar l'economia de la ciutat".

Aquesta remodelació comportarà, per qüestions de seguretat, la suspensió temporal de les visites culturals a la Catedral de Girona i a la Basílica de Sant Feliu durant el mes de novembre fins a principis de desembre, i des de mitjan gener fins a principis de març.