Alerta per fortes ventades a muntanya i onades de més de 2,5 metres a la Costa Brava

El temporal començarà aquest vespre i s'allargarà fins demà a la tarda

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya (VENTCAT) per les fortes ventades que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu a partir d’aquesta tarda fins demà a la tarda al terç nord-est de Catalunya.

Segons l’SMC, les ratxes més intenses es produiran a partir de la propera mitjanit i matinada fins primera hora de demà dimecres, especialment a la Val d’Aran. Les ratxes podran superar els 90 km/h i afectaran també al Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Cerdanya i Ripollès i, amb menor probabilitat, a les comarques de Pallars Jussà i Alt Urgell. Al llarg del matí les ventades aniran perdent intensitat.

El vent bufarà de component sud i el llindar es superarà sobretot a les cotes altes.

Protecció Civil demana molta precaució en els desplaçaments de primera hora cap a la feina i cap als centres escolars. També es recomana molta prudència en les activitats a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Prealerta per onatge

Protecció Civil manté la prealerta del Pla Procicat per onatge per la previsió de l’SMC d’onades superiors als 2,5 metres (maregassa) a tot el litoral de Catalunya, excepte les Terres de l’Ebre, a partir de la propera nit i durant el dia de demà. A partir de migdia, l’onatge es concentrarà al litoral nord de la Costa Brava i anirà perdent intensitat.

Es recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.