La Fecasarm xifra en 315 MEUR les pèrdues en el primer cap de setmana sense bars

L'organització alerta de l'augment de botellons

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha xifrat en 315 MEUR les pèrdues en el primer cap de setmana amb bars i restaurants tancats. A més, ha alertat que els botellons, les festes "il·legals" i les privades han augmentat com a conseqüència del tancament de l'hostaleria, que han provocat molèsties veïnals i han requerit intervencions policials.

L'organització ha afirmat que això és conseqüència de la "inexistència total i absoluta d'oferta nocturna legal". Ha assegurat que aquestes festes ara comencen abans pel tancament de bars i restaurants. Entre d'altres, ha afirmat que han rebut denúncies de festes celebrades "en habitacions d'hotels de luxa de Barcelona".

Segons les organitzacions, les pèrdues van ser de 70 MEUR el divendres, 140 MEUR el dissabte i 105 MEUR el diumenge. A més, ha criticat que el poc temps amb que es va avisar ha fet que molts negocis hagin hagut de llençar tot el producte perible que ja tenien i al que no van poder donar sortida. Ha afegit que en els 315 MEUR de pèrdues no hi ha comptabilitzades les pèrdues indirectes patides pel s proveïdors ni l'afectació de la reducció horària prevista.

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha lamentat que la Generalitat "persisteix en el seu error de sacrificar establiments legals mentre les festes i botellons en espais sense cap mesura de seguretat ni de control es multipliquen i, evidentment, els contagis se seguiran produint". Boadas ha exigit al Govern rectificar ja que ha assegurat que si es manté la mesura restrictiva els contagis seguiran i "milers d'empreses hauran de tancar i es destruiran milers de llocs de treball de manera innecessària".

"El sector de la restauració i l'oci nocturn són part de la solució i no són el problema ja que en aquests espais hi ha mesures de control, mesures sanitàries, controls d'aforament i altres mesures de protecció de la salut, que en d'altres espais no hi són", ha reivindicat.

La Fecasarm ha recordat que va impugnar la mesura davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i va demanar la suspensió temporal de la mateixa. Ha esperat que el TSJC els doni la raó i suspengui aquesta mesura abans del proper cap de setmana.

El president de la Fecasarm, David López, ha recordat que calculen uns pèrdues de 1.000 MEUR en 15 dies, a les que s'ha de sumar "un dany irreparable". Ha afegit que entre un 10 i un 20% "ja no tornaran a obrir i fins a un 50% es troben en risc d'haver de tancar abans de final d'any si no reben ajudes reals i eficaces de manera molt urgent".

En aquest sentit, ha valorat que els 40MEUR d'ajudes anunciats pel Govern són "totalment insuficients". En cas que no arribin les ajudes anunciades, la Plataforma d'Empresaris afectats per la covid-19, en la que es troba la Fecasarm, està preparant una demanda de responsabilitat patrimonial col·lectiva per reclamar el dany emergent, el lucre cessant i el dany moral patit arrel del tancament dels locals.