Obliguen a quatre bars de Vilobí d'Onyar a tancar per no respectar les noves restriccions sanitàries

Els locals es van posar d'acord a l'espera de la resolució del TSJC

Vilobí d'Onyar (Selva) s'ha despertat aquest matí amb els quatre bars del municipi (El Caixer, la Plaça, Can Ginesta i el Toc) oberts. Els propietaris dels establiments van acordar ahir, davant la "incertesa" de la situació i a l'espera de la decisió del TSJC, aixecar la persiana "amb tranquil.litat".

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquesta matinada la disposició de mesures del Govern per frenar l'expansió de la covid-19. La Generalitat va decidir tirar-ho endavant a l'espera que l'alt tribunal es pronunciï.

"A les sis van dir que sí, a les vuit que no era segur i vam decidir tirar endavant", assegura la propietària del Toc, Remei González. Tant ella com el propietari del bar El Caixer, Jordi López, critiquen que ni ahir a la tarda ni al vespre tenien "res clar" i de mutu acord van decidir tirar endavant i obrir "tranquil•lament".

La situació ha generat expectació entre els veïns del municipi. "Alguns no ho sabien per bé ni per mal. Alguns ens deien que havíem de tancar i altres no ho sabien", afirma González. De fet, a primera hora del matí han servit diversos esmorzars entre els clients habituals.

L'avís dels vigilants municipals

Cap a dos quarts d'onze, però, els vigilants municipals s'han adreçat als establiments i els han comunicat que havien d'abaixar la persiana. Els propietaris dels bars han començat a recollir cadires i taules, de terrasses i de l'interior, i a preparar menjars.

La Remei critica la situació i assegura que hi haurà molts productes frescos que hauran de llençar. La decisió els ha enganxat a les portes del cap de setmana i amb la previsió de celebrar la Fira de la Llet –que s'ha ajornat-. "Havíem carregat", afirma tot afegint que les factures "no ens les pagarà ningú".

Menjar per emportar

Ara s'hauran de conformar amb la solidaritat dels veïns que els encarreguin menjar per emportar. De fet, ja han penjat cartells a l'exterior de l'establiment informant d'aquesta possibilitat però auguren que les pèrdues seran "importants".

En el cas de la Remei, la situació és encara més complicada perquè amb el primer confinament ja va haver de demanar un crèdit a l'ICO. "Encara no l'he començat a pagar i n'hauré de demanar un altre".

Temen que les restriccions s'allarguin

Tant ella com en Jordi López temen que el tancament –previst durant 15 dies- s'allargui més en el temps. "Si això passa, haurem de tancar segur". "Nosaltres esperem que siguin menys de quinze dies però segur que seran més i ens afectarà bastant però no podem fer res més", afirma López. En el seu cas, a banda del bar de Vilobí, en té un altre a Santa Coloma de Farners i la seva família en regenta set més a Girona.