Terrasses buides i bancs plens de gent esmorzant a Girona en el primer dia de tancament de bars i restaurants

Les botigues del centre s'adapten a la normativa

Els bars i restaurants gironins han quedat totalment buits aquest divendres al matí durant la primera jornada de restriccions sanitàries.

Per contra els bancs públics de places i parcs s'han omplert de gent que consumia cafès i entrepans que havien comprat en establiments que oferien servei per emportar. Diversos clients han explicat que no deixaran de consumir als bars perquè volen tenir "un lloc on trobar-se" amb els amics.

Per la seva banda, els comerços gironins també han recuperat el control d'aforament i alguns ja han posat el cartell a la porta del nombre màxim de persones. Tot i així, alguns establiments han assegurat que la gent està "conscienciada" i "Moltes vegades demanen si poden entrar" o si l'aforament està ple.

És el cas del bar Duran, de la Rambla, on una de les responsables, Margarita García, ha explicat que la majoria de clientela habitual "ha vingut per agafar l'esmorzar per emportar".

En el seu cas, la porta estava oberta però dues taules barraven el pas a la gent més enllà de la caixa. Des de la barra demanaven a la clientela què volien, els servien i els cobraven. Aquests agafaven el cafè i l'entrepà i marxaven a fora. Per això al llarg del matí trobar un banc lliure era tota una proesa. La plaça de la Independència o la plaça de Catalunya es repetia la situació. Les terrasses estaven desmuntades i alguns bars tenien les persianes amunt, però els bancs estaven plens de gent amb gots de cafè i entrepans i croissants.

García ha assegurat que el fet d'oferir el servei per emportar els permetrà "pagar les factures" que comporta tenir el negoci. En el seu cas, el bar es nodria sobretot de la clientela de la terrassa. Molts treballadors d'empreses del voltant de la Rambla i de l'Ajuntament hi anaven sovint a esmorzar. Ara, ha explicat que alguns d'ells hi van per recollir el cafè i prendre-se'l a l'oficina.

Per altra banda, la Mariona Quintana i la Berta Masarac són dues estudiants de la Universitat de Girona que avui han volgut anar a esmorzar juntes i han quedat a la plaça de la Independència. Com que s'han trobat amb totes les terrasses tancades, han anat a un bar, han comprat un cafè i se l'han pres en un banc de la plaça. Les dues noies de 20 anys han assegurat que "fins ara" esmorzaven juntes al bar i ara ho seguiran fent . "Necessitem un lloc on trobar-nos", ha explicat Quintana. Per això no han tingut més remei que esmorzar juntes en un banc.

Les dues joves han assegurat "és molt trist" veure els locals tancats, però com a mínim tenen l'opció d'agafar-ho "per emportar" i seguir xerrant "prenent el sol". Les dues joves han lamentat que no tinguin "cap espai d'oci" amb les noves restriccions.

Conscienciació entre els clients dels comerços

Per la seva banda, les botigues també han començat a controlar l'aforament des d'aquest divendres al matí. A partir d'ara no es podrà superar el 30% de la capacitat màxima. De tota manera, els petits comerços creuen que això no serà un problema ja que poques vegades hi havia tanta gent al mateix temps a l'interior. Una de les comerciants, la Rosa Bel, ha explicat que ja els últims dies, "moltes vegades" els clients "demanen si poden entrar" des de la porta sense superar l'aforament màxim. Per això s'ha mostrat agraïda per la conscienciació de la gent sobre les mesures aprovades.

Sobre la pèrdua de clients, la Rosa ha avançat que ella no preveu una caiguda en les vendes. En el seu cas té una sabateria i ha explicat que els últims dies s'ha trobat que la gent hi va per comprar-se "sabates d'estar per casa". Segons la propietària de l'establiment, diversos ciutadans tenen por d'un segon confinament i per això s'interessen per "estar còmodes" a casa i equipar-se amb "sabates d'estar per casa i pijames". "És el que toca ara", ha reblat.