Girona suspèn la Fira de Mostres arran de l'expansió de la pandèmia i les noves restriccions

El consistori espera la decisió del TSJC per decidir si implanta mesures addicionals

Després que el Govern anunciés noves mesures per contenir la pandèmia, i en espera del què resolgui el TSJC, l'Ajuntament de Girona ja ha reunit dues vegades la comissió municipal de seguiment per la covid-19. Ahir es va fer una trobada reduïda, i aquest dijous al matí una altra d'ampliada (on hi han pres part tots els tècnics de les diferents àrees).

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que la ciutat estudia implantar mesures addicionals a les aprovades pel Procicat. Però que, en tot cas, abans de tirar-les endavant cal esperar a la resolució del TSJC. "Suposant que sigui així, demà les tancarem i les farem saber", ha explicat. Entre d'altres, per exemple, són restriccions que poden afectar parcs infantils o instal·lacions esportives a l'aire lliure; i que a la pràctica, en aquests dos casos, suposaria allargar les que ja hi ha ara (perquè porten setmanes tancats).

Madrenas ha admès, però, que les noves restriccions decretades pel Govern, que entrarien en vigor aquesta mitjanit i s'allargaran durant quinze dies, afectaran de ple les Fires i Festes de Sant Narcís. El consistori ja va anunciar que les d'aquest 2020 serien unes Fires de mínims, de només cinc dies i sense actes massius. Sí que inicialment se n'havia previst fer de petit format repartits pels barris i també concerts al Parc del Migdia, limitats a un màxim de 800 persones.

Ara, però, amb les noves restriccions, això pot canviar. L'alcaldessa ha dit que des de l'àrea de Cultura s'està estudiant què es pot fer i què no, i que a principis de la setmana vinent es preveu anunciar com quedarà la programació.

Sense Fira de Mostres

Allò que ja és clar que se suspèn, però, és la Fira de Mostres. El certamen, organitzat per la Fira de Girona, arribava aquest any a la 59a edició. S'havia de celebrar entre el 28 d'octubre i l'1 de novembre i ja es plantejava de mínims. Sense carpes exteriors i, segurament, restringit només a l'interior del Palau de Fires.

Ara, però, arran de l'expansió de la pandèmia, l'Ajuntament ha decidit cancel·lar-lo. L'alcaldessa ha dit que és una decisió que lamenten "profundament" perquè, precisament, el certamen era una oportunitat per demostrar "que el dinamisme no decau, que estem en actiu i que tots treballem per sortir-nos-en". "Crèiem que fer-lo era idoni per a les empreses i activitats productives, però ens veiem obligats a suspendre'l", ha dit Madrenas.

Aquest any, hi havia 102 expositors que havien confirmat l'assistència a la Fira de Mostres. Representaven un 25% dels que hi havia hagut en anteriors edicions (tant pel que fa a nombre d'estands com també de superfície contractada).

Aturada per la Guerra Civil i edicions intermitents

La I Fira Comercial i Agrícola de Girona es va començar a celebrar el 1932. Se'n van fer quatre edicions seguides, abans que l'any 1936 s'aturés arran de la Guerra Civil. El certamen no es va recuperar fins al 1950, quan va tornar amb un canvi de nom en ple franquisme (I Certamen Comercial, Agrícola e Industrial). Se'n van fer setze edicions amb anys no consecutius.

L'any 1981 es va recuperar el nom original i es va continuar amb el número d'edicions que van quedar penjades al 1935. Tres anys després, al 1984, es crea la institució Fira de Girona, que serà qui l'organitzarà a partir d'aleshores.

Al 1991 es va canviar el número d'edició comptant les fires totals celebrades (a aquell any li correspondria la 31a edició, però li van posar la 30a). Finalment, el 1998, es va instaurar el nom oficial de Fira de Mostres per al certamen. El coronavirus, doncs, suposarà la suspensió de la Fira de Mostres per primer cop en gairebé quatre dècades.