El Govern confirma el tancament de bars i restaurants i limita el comerç

Les mesures entraran en vigor la nit del dijous al divendres

El Govern ha anunciat a primera hora de la tarda d'avui les noves restriccions que aplicaran a Catalunya els propers 15 dies i que entraran en vigor a partir del dijous a la nit per tal de frenar la propagació de contagis per coronavirus.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que cal "actuar ara" per tal "d'evitar un confinament total les properes setmanes". En aquest sentit, ha avançat que a grans trets les propostes del Procicat passen per reduir la mobilitat; limitar les relacions i trobades socials; promoure el teletreball i finalment l'ensenyament universitari a distància.

Així doncs, la mesura que ja s'havia avançat en diversos mitjans sobre el tancament de bars i restaurants avui s'ha confirmat. Aragonès ha explicat que no serà possible consumir a l'interior ni les terrasses dels locals de restauració i aquests negocis tindran la possibilitat de repartir a domicili o entregar el menjar si es passa a recollir.

Amb tot, el govern aprovarà dimarts vinent un paquet d'ajudes dirigits a la restauració d'un total de 40 milions d'euros (MEUR).

Per la seva banda, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha confirmat l'ajornament de les competicions esportives durant el cap de setmana excepte les d'àmbit estatal o professionals, permetent la celebració d'entrenaments i l'obertura de gimnasos amb un aforament limitat del 50%

Pel que fa a parcs i jardins aquests hauran de tancar a partir de les vuit del vespre.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha enumerat la resta de restriccions proposades pel Procicat que fan referència a limitar l'aforament al 50% en espectacles culturals, sempre asseguts i amb seient preassignat amb obligació de tancar a les 23h com a molt tard.

A nivell de comerços es tacaran aquells serveis amb contacte entre clients excepte les perruqueries amb una limitació d'aforament del 30% a la resta de negocis. Pel que fa als centres comercials de més de 400 metres quadrats aquests hauran de tenir un control d'aforament en temps real ja sigui a través de personal que ho controli o bé amb altres mecanismes. Pel que fa als espais comuns hauran de romandre tancats.

Altres tipologies de negoci com ara sales de joc, cases d'apostes i casinos hauran de romandre tancats. Per tot plegat, el conseller ha avançat que els cossos de seguretat "vetllaran perquè es compleixin les mesures".

Les restriccions es revisaran d'aquí 15 dies i aleshores es decidirà si es mantenen o s'aixequen, poden mantenir algunes mesures i retirant algunes altres.

Reaccions: Hostaleria i comerç de Girona preveuen un cop fort per les noves restriccions contra la covid-19