Educació reobrirà l'escola rural de Palau de Santa Eulàlia que porta tancada des dels anys 70

Deu localitats gironines també reclament posar en funcionament centres aturats

El departament d'Educació ha anunciat aquest divendres que reobrirà l'escola rural de Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà). El centre porta tancat des de la dècada dels 70 i ara, el Departament ha decidit tornar-la a obrir perquè aculli infants i nens.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha visitat l'edifici municipal on s'ubicarà l'escola del poble i ha explicat que la de Palau de Santa Eulàlia compleix amb tots els requisits per reobrir: un mínim d'entre tretze i quinze alumnes, un alumnat sostingut en el temps i també un espai adequat per poder dur a terme les tasques docents. Bargalló també ha demanat a les famílies que confiïn en el projecte de la nova escola.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que es tracta d'un centre educatiu que comença "de zero" i que " vol treballar en un context territorial concret apostant per fer un projecte educatiu lligat al territori i al futur". "Hem de garantir no només la infraestructura, sinó també una comunitat futura educativa convençuda", ha assenyalat Bargalló, que considera que hi ha motius "de tot tipus" per tornar a posar en funcionament aquests centres. "Tenim la certesa que els grups petits tenen més virtuts que els grups grans", ha dit.

Nova construcció de l'Escola Fanals d'Aro

Després d'haver visitat Palau de Santa Eulàlia, el titular d'Educació s’ha desplaçat a l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro on l'ha rebut l’alcalde del municipi, Maurici Jiménez, amb qui ha signat el conveni de col·laboració entre les dues administracions per a la nova construcció de l'escola Fanals d'Aro. Bargalló ha revelat que ja han iniciat els processos per construir el nou centre, que es durà a terme a través d'un procés participatiu que ha assegurat que serà "ràpid" ".

Deu localitats més ho demanen

A banda de Palau de Santa Eulàlia, hi ha deu localitats més de les comarques de Girona que demanen poder reobrir les seves escoles rurals. En concret, són Parlavà (Baix Empordà), Campllong (Gironès), La Vall de Bianya (Garrotxa), Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany), Llambilles (Gironès), Gombrèn (Ripollès), Maià de Montcal (Garrotxa), Palau de Santa Eulàlia, Lladó (Alt Empordà) i Susqueda (Selva).

La idea va sorgir ara fa un any, quan l'alcalde de Parlavà, Quim Sabrià, va mostrar el seu interès en recuperar l'escola al poble al Departament. Des dels serveis territorials van traslladar la petició al conseller, que ho va veure amb bons ulls i al juliol de 2019 visitava la població per aprofundir més en el projecte que plantejava el consistori.