L'Ésdansa celebra els 30 anys amb la participació rècord de 26 companyies

L'edició d'enguany tindrà lloc del 21 al 26 d'agost i incorpora tallers de dansa tradicional per a adults

El festival de dansa de les Preses arriba a la trentena edició amb la participació de 26 companyies o grups musicals procedents de vuit països diferents, les xifres més ambicioses que ha tingut mai aquesta mostra internacional. Entre espectacles, tallers i xerrades, fins diumenge proposa 24 activitats que estaran repartides en els cinc espais del festival -gairebé totes elles són gratuïtes. A més, en aquesta edició el festival incorpora els tallers de dansa tradicional per a adults Ésdansa'T i les xerrades-debat Parlem de..., que tractaran temes relacionats amb la música i la dansa tradicional catalana.

Al marge de les novetats, el programa manté l'estructura dels darrers anys amb el Petit Ésdansa, la Trobada de Cantadors i Sonadors, la Nit Ésdansa, El Cafè del Festival, el Festacarrer i els espectacles Dansa Internacional d'Arrel Tradicional i Dansajove. Amb tot això l'organització espera superar els 9.500 espectadors del 2011 i arribar fins als 10.000.

Aquest festival de dansa que revoluciona la petita població de les Preses, de 1.700 habitants, vol celebrar el 30è aniversari "mirant endavant" i no pas fent una retrospectiva, segons ha subratllat el seu director, Jordi Fosas. Precisament la incorporació dels tallers de dansa per a adults són una mostra d'aquesta voluntat de mirar cap al futur, segons ha afegit.

Tallers per a petits i grans

L'Ésdansa'T són uns tallers que tenen com a objectiu la raó de ser del festival, que és "ballar i fer ballar, com a fórmula ideal per promoure i difondre la dansa tradicional", segons explica l'organització. Durant 26 hores repartides en cinc dies s'ofereixen setze tallers -impartits per tretze especialistes-, adreçats tant a gent ja iniciada com a les persones que es volen introduir en aquesta disciplina. Així mateix, l'Ésdansa'T ha estat inclòs en el Campus de cultura popular i tradicional de la Generalitat.

D'altra banda, més de 400 nens participaran al Petit Ésdansa, una secció ja consolidada consistent en tallers per a infants i espectacles familiars el cap de setmana.

Una reflexió sobre la independència dels Països Catalans

En el marc de l'Ésdansa 2012 es presentarà el muntatge 'DAD.EXE (Dret a decidir, Executable)', de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes (Selva) i la Cobla Catalana dels Sons Essencials. La direcció musical és de Marcel Casellas i hi participen també el cantant Carles Belda i l'actor Francesc Orella. Es tracta d'una reflexió sobre la identitat dels Països Catalans, la independència i la seva relació actual amb l'estat espanyol, feta a través d'un llenguatge escènic "renovat, adaptat al públic actual", segons l'organització. Segons ha concretat el director de l'Ésdansa, aquest serà l'espectacle "més atrevit" del festival.

D'altra banda, la Trobada de Cantadors i Sonadors de l'Ésdansa commemora el vintè aniversari de la creació del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa amb les actuacions de Cantadors de la Garrotxa, Jaume Arnella i La Principal de Salarsa.

Companyies de quatre continents

La nota internacional del festival la donaran els grups la Compañía de danzas argentinas (Argentina), Shilpagya (Índia), Zazaribacoa (Veneçuela), Bert (Armènia), el Ballet Folklòric de la Companyia Nacional de Dansa de Belize (Belize), i Balkaria (República de Kabardino-Balkària, membre de la Federació Russa) -l'organització ha informat, però, que finalment no podran comptar amb la companyia de Taiwan Yuho. A més, també hi actuarà el grup portuguès Aquí ha Baile. Totes aquestes formacions, excepte Zazaribacoa, són inèdites a l'Ésdansa.

D'altra banda, hi intervindran catorze formacions dels Països Catalans, com Aires d'Andratx, Jaume Arnella, La Principal de Salarsa, el Grup de dansa L'Alcúdia, Stukat del Bolet o Ramon Vilar, entre d'altres.

El festival, la programació del qual es pot consultar a www.esdansa.cat, està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses, i hi col·laboren l'Obra Social 'la Caixa', l'Ajuntament de les Preses, la Diputació de Girona i la Generalitat.