Blanes reclama més protecció pel delta de la Tordera després de l'augment d'espècies en aquest paratge

El coronavirus va afavorir l'arribada d'aus

Èxit rotund de públic en les visites guiades que ha organitzat l'Ajuntament de Blanes per poder veure les diferents espècies d'aus que viuen al delta de la Tordera. Aprofitant el dia internacional dels ocells, el consistori ha volgut organitzar aquesta activitat amb grups de cinc persones acompanyats d'un guia, per tal de donar a conèixer aquest espai als veïns de la zona o a aquells que els interessi l'ornitologia. Però l'activitat també ha servit per reivindicar la necessitat de protegir aquest paratge i evitar que es torni a obrir als banyistes.

I és que des de l'abril, el delta de la Tordera ha vist créixer de manera significativa el nombre d'ocells que s'hi aturen durant la seva migració cap a d'altres zones. En concret, actualment hi ha registrades unes 170 espècies, si bé els ornitòlegs assenyalen que seran més a finals d'any.

El motiu, en bona part, ha estat que el coronavirus ha allunyat banyistes i altres activitats que s'hi feien abans i que resultaven agressives pels animals. Això ha fet recuperar espai a les aus, i més, des de que a l'abril es va decidir tancar la zona al veure que moltes d'elles s'hi aturaven. "Fins i tot hi ha espècies que no havíem vist mai aquí que aquest any s'han pogut veure", assenyala l'ornitòleg i membre de l'Associació Naturalista Montnegre Tordera, Enric Badosa.

Per això, Badosa demana que es mantingui tancada al públic la zona fins que estigui protegida com a reserva natural parcial, que és la qualificació que l'ajuntament vol que es doni a aquest paratge. "Si en el futur es torna a obrir al públic i es permet fer activitats com el surf com fins ara, tot això es perdrà", alerta Badosa.

L'Ajuntament està a favor

En aquest sentit, entitats ecologistes i consistori remen en el mateix sentit. L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, reconeix que una de les poques coses bones que ha deixat el coronavirus ha estat "descobrir aquest bé natural" de la ciutat. "És responsabilitat ara de les administracions preservar-lo, però també cal fer una crida a la ciutadania perquè no podem tornar a girar la mirada al delta de la Tordera".

Un dels inconvenients, però, és la quantitat d'administracions implicades en aquest espai. En concret, a banda dels dos ajuntaments – Blanes i Malgrat de Mar -, també en són responsables, l'Agència Catalana de l'Aigua, el govern espanyol i el departament de Territori de la Generalitat.

Un procés de dos o tres anys

Des de l'Ajuntament de Blanes calculen que el procés pot durar entre dos o tres anys fins a poder comptar amb la protecció de reserva natural parcial, ja que només els tràmits administratius ja en triguen un. De totes maneres, la regidora de Medi Ambient de Blanes, Marina Vall-llosada confia en què es podrà tirar endavant i no descarta sol•licitar la protecció "integral" de l'espai.

Compatible amb l'activitat econòmica

Una de les particularitats de la zona és la presència d'un càmping al costat. En aquest sentit, Canosa ha deixat clar que "cal preservar la natura respectant els interessos privats", però ha deixat clar que el que no farà l'Ajuntament serà "sotmetre's a la voluntat d'una o dues persones" pel seu interès.