Els Mossos dispersen la manifestació de Girona que acaba amb un detingut i diversos contenidors cremats

Els aldarulls han començat quan el CDR havia desconvocat la marxa

Els Mossos d'Esquadra han dispersat la manifestació de Girona que, quan el CDR ja havia desconvocat, ha derivat en aldarulls. L'actuació policial s'ha saldat, fins ara, amb un detingut per desordres públics i atemptat a agents de l'autoritat.

La marxa ha començat a dos quarts de vuit davant la seu de la Generalitat i ha acabat davant a subdelegació del govern espanyol, on alguns manifestants han llançat ous i coets contra la línia policial.

Els manifestants han reculat quan han aparegut unitats de la Brigada Mòbil i, per barrar-los el pas, han cremat una primera barricada de contenidors. Fins cap a les deu de la nit, els manifestants han recorregut carrers de la ciutat muntant barricades i incendiant deixalles.

Acte programat

Els CDR havien anunciat una acció sorpresa per commemorar el tercer aniversari del 1-O. L'acte ha començat cap a dos quarts de vuit del vespre davant de la delegació del Govern on han llegit un manifest recordant els encausats per participar en la mobilització convocada pels CDR de Girona Salt a les vies del TAV l'1 d'octubre del 2018.

Han explicat que dels 21 encausats, un ha estat jutjat i 16 causes més han acabat arxivades. "Ara mateix el Ministeri Fiscal al seu escrit d'acusació demana 4 anys de presó a cada encausada i una responsabilitat civil d'uns 72.000 euros en total", han assegurat. "Aquest cas és un exemple més de la persecució a l'independentisme", han afirmat".

Un cop llegit el manifest, la manifestació –que ha arribat a congregar unes 500 persones- han continuat la marxa amb una pancarta sota el lema 'Implementeu el mandat de l'1-O' recorrent diversos carrers de la ciutat.

La manifestació ha arribat davant la subdelegació del govern espanyol a Girona. L'edifici estava fortament custodiat amb una línia de tanques i unitats de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra. Aquí, alguns manifestants han llançat ous i coets contra la línia policial. Per megafonia, els Mossos han advertit que hi hauria una intervenció policial si continuaven els llançaments d'objectes contra els agents.

Aleshores, han arribat diverses furgonetes de la Brigada Mòbil del Mossos per l'avinguda Jaume I. Els manifestants –que eren ja poc més d'un centenar- han reculat a la plaça U d'octubre de 2017 però un grup ha muntat una barricada amb diversos contenidors al carrer Sèquia per barrar el pas als vehicles policials i li han calat foc.

Des d'aquest punt, el grup de manifestants ha avançat pel carrer Eiximenis fins, de nou, a Jaume I, on han tornat a bolcar contenidors i els han incendiat a diferents alçades del carrer, també a la rotonda de davant de Correus. Des de darrere les barricades, els manifestants han llançat ampolles contra els Mossos. La Brimo ha avançat la línia policial, fent-los recular altre cop. Cada vegada que les furgonetes avançaven, el grup de manifestants retrocedia fins a arribar a un altre carrer.

A quarts de deu de la nit, els manifestants han arribat fins a l'encreuament de l'avinguda Sant Francesc amb Jaume I. Quan estaven bolcant els contenidors, la Brimo ha intervingut per dispersar-los i agents de paisà han detingut un dels manifestants. Segons han confirmat els Mossos, és major d'edat i l'han arrestat per delictes de desordres públics i atemptat a agent de l'autoritat.

Durant els següents minuts, diversos vehicles d'antiavalots han estat recorrent carrers de la ciutat per dispersar els grups de manifestants. La intervenció policial ha acabat cap a les deu de la nit, tot i que s'ha mantingut la presència policial en alguns punts, mentre les furgonetes continuaven resseguint carrers. La nit s'ha saldat, de moment, amb un detingut i diversos contenidors cremats.