Centenars de persones encenen torxes a Girona per reivindicar l'1-O i la unitat de l'independentisme

En un manifest han subratllat que el llegat del referèndum "ens empeny a estar alçats"

La plataforma Girona Vota, que agrupa partits i entitats sobiranistes, ha volgut commemorar l'1-O fent una crida a la ciutadania a què no s'apagui la flama que va néixer amb el referèndum. Ho ha fet de manera simbòlica, amb una encesa de torxes al llarg de l'avinguda Jaume I.

Ha estat un acte sobri i marcat per les restriccions de la covid-19, però no per això mancat càrrega per reivindicar l'1-O. A quarts de nou del vespre, centenars de persones s'han anat situant en dues fileres, per mantenir la distància de seguretat, i s'han repartit per la calçada entre la plaça del Mercat i l'encreuament amb Pompeu Fabra.

Abans d'encendre les torxes i anar-se passant la flama, des de l'escenari presidit per la pancarta 'Llibertat presos polítics', els advocats voluntaris de Dret a Defensa han llegit un manifest. Ells són els qui el dia del referèndum es van repartir pels 21 col·legis electorals de la ciutat, i que porten la querella col·lectiva per les càrregues de l'1-O a Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva.

"Tres anys després del referèndum, estem obligats a seguir dempeus per aplicar el resultat de la voluntat popular", comença l'escrit que ha llegit el portaveu dels advocats, Albert Carreras. El manifest recorda "la presó, l'exili, la repressió i els judicis injustos" i reclama a la ciutadania continuar "alçats" perquè allò que es va construir l'1-O "no s'ho emporti per endavant ni la repressió policial ni l'interès partidista".

Crida a la unitat

I aquí, el manifest fa una crida als partits a mantenir la unitat de l'independentisme. "Aquest bagatge és massa valuós com per arriscar-lo en estratègies de curta volada; és ara l'hora i el moment de continuar un camí que sabem que no té marxa enrere, perquè no ens podem permetre viure en un Estat que trepitja els drets fonamentals", continua l'escrit.

"No ens podem excusar amb les diferències partidistes i amb les seves estratègies electoralistes, la resposta del poble és la que marca el camí a seguir en els grans moments de país", ha dit Carreras. I ha conclòs: "En representació dels que vam estar a les urnes l'1 d'octubre del 2017, i sobretot en agraïment a tots ells i amb un especial record a les víctimes, ara no ens rendirem".

Després, els primers que estaven al capdavant de les fileres han encès la seva torxa. I des d'aquí, passant la flama d'un a l'altre, tot Jaume I s'ha encès amb la llum que desprenien les torxes. L'acte s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors.