Brunyola tira endavant la 26a edició de la Fira de l'Avellana adaptada a la covid-19

El certamen tindrà lloc els dies 3 i 4 d'octubre

La població de Brunyola (Selva) ha presentat avui la celebració de la 26a edició de la Fira de l'Avellana, que se celebrarà els dies 3 i 4 d’octubre.

L'esdeveniment s’ha presentat aquest migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya amb la intervenció de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Elisabet Sànchez; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l'alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, i el representant institucional de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Pere Arbonés.

En el marc de la presentació Balliu ha elogiat el poble de Brunyola a voler tirar endavant aquesta Fira, tot i les circumstàncies actuals. En aquest sentit, Balliu ha destacat el compromís del poble de Brunyola amb el sector de l’avellana i més tenint en compte el que s’està vivint. Per això, des del Consell, com no podia ser d’altre manera, ha dit Balliu “s’ha donat el suport logístic necessari perquè poguessin fer realitat la seva 26a edició de la Fira”. Per Balliu la d’aquest any és “Una fira adaptada a la situació que estem vivint i en què tots i cadascun de nosaltres tenim la nostra part de responsabilitat”. Balliu ha instat alse visitants a seguir les mesures de l’Organització per tal que les activitats es desenvolupin en tota normalitat.”

Per la seva banda Mascort, ha recordat la gran quantitat de voluntaris que hi treballen perquè aquest esdeveniment sigui un èxit i per això des del consistori varen creure que – si bé s’havia d’adaptar la programació a la situació- aquesta trobada de productors, d’agricultors, de gent del sector de l’avellana s’havia de materialitzar. Per això, s’ha fet tot el que ha convingut per fer-ho possible.

La directora dels Serveis Territorials ha fet especial èmfasi a la importància del sector de l’avellana a les comarques gironines i també de la gran tasca que s’ha dut a terme des de l’Associació Avellana de Brunyola i comarques gironines. En aquesta línia, Sànchez ha destacat la bona entesa que hi ha hagut des de sempre amb els productors i la bona sintonia que hi ha hagut des de l’inici de la posada en marxa de l’Associació Avellana de Brunyola, que té l’objectiu de donar a conèixer la producció d’avellanes d’uns quants municipis de la província de Girona i promoure’n la seva comercialització.

Finalment Arbonés responsable institucional de l’Associació Avellana de Brunyola ha recordat la necessitat que hi havia de crear una Marca, que identifiqués l’avellana produïda en aquesta zona certificant que s’ha obtingut d’avellaners plantats a la província de Girona i que compleixen els requisits per produir avellanes de màxima qualitat. Aquesta evolució que ha tingut la fira, amb la creació de l’Associació Avellana de Brunyola i la Marca Col·lectiva Avellana de Brunyola ha permés el desenvolupament econòmic dels municipis de la comarca. I l’avellana de Brunyola, n’és un clar exemple, i més si tenim en compte que un municipi compta amb prop de la meitat dels avellaners de la província de Girona, i recull 470 tones anuals d’avellana.  

A més de Brunyola, a la comarca de la Selva la producció d’avellana es localitza a Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar, de la comarca de la Selva. També n’hi ha a Bescanó i Vilablareix, del Gironès. En total són vuit municipis selvatans i dos del Gironès.

Un programa adaptat a la covid-19

El tret de sortida de la Fira tindrà lloc dissabte al migdia amb la inauguració de la fira, que comptarà amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà. L’acte se celebrarà a la plaça de l’Església i està previst que hi assisteixin la major part dels alcaldes selvatans.

A la tarda, es faran visites guiades al Castell de Brunyola a càrrec de Lourdes Serra, una activitat que es desenvoluparà amb grups reduïts tal com estableix la normativa vigent del Procicat. Aquesta activitat començarà a les quatre de la tarda i està previst que s’allarguin un parell d’hores, en funció del nombre d’inscrits.

El darrer acte del dissabte serà el Sopar Popular, que enguany arriba a la quarta edició. Es celebrarà a la plaça de Brunyola, a partir de dos quarts de nou del vespre. Aquest esdeveniment comptarà amb l’acompanyament de l’espectacle humorístic ‘Quina barra’ de la companyia Estat Particular. En aquest cas, la proposta impulsada per l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa també es farà amb grups reduïts. Seguidament, els presents podran gaudir amb l’actuació musical del grup local Andrea Pacha.

El segon dia de Fira, l’activitat s’iniciarà amb unes noves visites guiades al Castell de Brunyola, que es faran a partir de 2/4 d’onze del matí, mentre que al migdia hi haurà una missa amb l’acompanyament musical a l’església parroquial. A la tarda, a partir de les quatre, es faran les darreres visites al castell, i poc després es farà una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala a la plaça de Brunyola. Abans de l’arribada del vespre els visitants podran sentir una cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, entorn de dos quarts de set del vespre i també podran beure rom cremat, totes dues activitats es faran a la plaça de Brunyola. La cloenda de la fira atípica d’enguany es farà poc després de les nou del vespre

Les propostes del programa d’aquest 2020, però, encara no hauran acabat del tot. El dissabte 10 d’octubre la plaça de Brunyola serà l’escenari del 14è Concert Avellana Jove, que consistirà en un sopar a la fresca amb l’actuació musical de Pelukass i Miquel del Roig. Al igual que s’haurà fet el cap de setmana de Fira, el sopar es farà amb grups reduïts i l’actuació musical seguint les mesures per la covid-19.