Un estudi en una escola rural de l'Empordà conclou que no n'hi ha prou amb els símptomes per diagnosticar coronavirus

Es va fer després que el col·legi registrés un brot infecciós al gener

Un estudi impulsat des del servei de pediatria de la Fundació Salut Empordà (FSE) en una escola rural conclou que no n'hi ha prou amb els símptomes per diagnosticar la covid-19.

L'estudi es titula 'Brot infecciós en una escola rural de Catalunya a l'inici de la pandèmia de covid-19. Inespecificitat i confusió de símptomes'. L'ha impulsat el servei de pediatria de la Fundació Salut Empordà i conclou que els símptomes que pot manifestar una persona, inclosos els que semblen molt característics del coronavirus, no són suficients per diagnosticar-ne la infecció, perquè la seva escassa especificitat fa que sigui molt difícil diferenciar-los dels que provoquen altres virus comuns.

En total, el treball s'ha fet entre 107 alumnes i 21 professors i treballadors d'una escola rural de l'Alt Empordà. En aquest centre, entre el 25 de gener i el 25 de febrer, es va notificar un augment de quadres infecciosos entre l'alumnat; és a dir, quan ja es creu que el coronavirus circulava de manera comunitària per Catalunya.

La investigació tenia com a objectiu descriure aquests quadres, la repercussió sobre els contactes familiars dels casos i determinar si clínica, epidemiològica i serològicament eren compatibles amb la covid-19. Tenint en compte també un estudi epidemiològic que concloïa que el SARS-COV-2 podria haver estat circulant de manera comunitària abans del primer cas confirmat a Catalunya (el 25 de febrer).

Enquesta i testos serològics

D'entrada, per fer l'estudi, la FSE va convidar les famílies i treballadors de l'escola a respondre una enquesta en línia sobre símptomes relacionats amb el coronavirus, a més d'altres dades clíniques i sociodemogràfiques. Posteriorment, es va fer un test serològic als participants que havien tingut símptomes del 25 de gener al 25 de febrer per estudiar si havien passat la infecció (en base a la presència d'anticossos).

Segons indica la Fundació, fins a un 76% dels alumnes i dels professors i treballadors van respondre l'enquesta. I gairebé un terç dels qui van contestar (en concret, un 30% dels estudiants i un 28,5% dels treballadors) van manifestar haver tingut algun símptoma compatible amb la covid-19. Cap d'ells, això sí, va necessitar ingrés hospitalari.

A més, un 69,2% de les famílies i cinc dels sis mestres afectats van confirmar que hi havia hagut persones del seu grup de convivència que havien estat malalts entre les dues setmanes anteriors i posteriors, la qual cosa sumava 40 malalts més amb símptomes compatibles amb el coronavirus (entre els quals, alguns havien patit pèrdues de gust i d'olfacte).

Després de quatre mesos del brot infecciós (en concret, entre els 100 i els 130 dies) es van fer testos serològics als participants que havien tingut símptomes. I de tots ells, tan sols una mestra (el 2,8% del total) va donar positiu al test d'anticossos. La professora, però, havia tingut símptomes posteriors al brot estudiat.

Una altra infecció

Segons explica la FSE, la conclusió a la qual arriba aquest estudi és que "tot i que un percentatge important d'alumnes i docents de l'escola van estar malalts abans que es confirmés l'inici de la pandèmia a Catalunya i van tenir símptomes compatibles com els que s'han relacionat amb la covid-19, no es pot demostrar que el brot fos causat pel SARS-CoV-2 i és probable que l'origen d'aquests casos fos una altra infecció vírica".

Aquesta conclusió, precisa la Fundació, coincidiria amb el fet que aquesta escola es troba en una comarca, l'Alt Empordà, que va tenir un baix impacte del SARS-CoV2 durant la primera onada (amb una incidència acumulada des del 25 de febrer fins al 7 de maig de 365 casos/100.000 habitants).

A l'estudi hi ha pres part els pediatres Núria Roig, Pilar Villalobos, Alicia Cabacas i Daniel Costa; el director de Recerca i Innovació de la FSE, Pere Plaja, i la facultativa del servei de Microbiologia,Paula Gassiot.