El Museu de l'Exili de la Jonquera ''tanca ferides'' del nazisme exposant objectes robats a les víctimes

La consellera de Justícia ha inaugurat avui l'exposició #StolenMemory

Stolen Memory. Memòria robada. El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) acull, des d'aquest dissabte i fins al 14 de febrer, una exposició que recull objectes confiscats pels nazis a persones deportades als camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial. Són una cinquantena d'objectes, entre els quals hi ha fotografies, joies, rellotges, claus o documents personals.

La mostra forma part de la campanya internacional #StolenMemory dels Arxius Arolsen, mitjançant la qual centenars d'objectes han estat retornats a familiars de deportats. La mostra es fruit de col·laboració entre el MUME el Memorial Democràtic, la Universitat Rovira i Virgili i els Arxius Arolsen.

Però l'exposició no només serveix per posar nom a aquests catalans i espanyols deportats a camps de concentració nazi, també vol ser una eina de reparació per als familiars i de recerca de descendents de propietaris d'objectes que encara no han estat identificats.

La mostra té tres parts, una primera introductòria sobre el context històric, un apartat que relliga objectes ja tornats amb les biografies dels seus propietaris i un tercer que busca els descendents d'alguns dels deportats. "L'exposició té 23 testimonis de deportats, ja s'han retornat objectes de setze a les famílies però n'hi ha set que encara no", ha explicat el director del MUME, Alfons Quera.

Una tasca que, segons avança un dels comissaris de l'exposició, Antonio Muñoz, serà molt difícil: "La recerca està sent molt difícil. En alguns casos perquè les dades que tenim són molt incompletes, en d'altres perquè directament ja no existeixen familiars o també hi ha casos que van marxar a viure a altres països i ja no tenen vincles amb el país".

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha inaugurat l'exposició i ha recordat que, darrere de cada objecte, "hi ha una part de les vides i les memòries de les víctimes dels nazis que no s'ha d'oblidar". "És un homenatge i una dignificació cap a les víctimes i ens emociona cada vegada que podem fer un retorn a les seves famílies, perquè el dol encara perdura, i només així és possible anar-los tancant i anar cosint unes ferides que encara tenim molt presents", ha afegit la consellera.

Capella ha remarcat que Catalunya se situa al capdavant en la recuperació de la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i del feixisme. "Ens agradaria que no fóssim els únics", ha exposat. En aquest sentit, ha recordat que en els darrers han anys s'han pogut obrir 31 de les 500 fosses identificades, s'han recuperat 317 cossos i gràcies a la identificació genètica han pogut lliurar les restes a vuit famílies.