L'ACA retira els taps de vegetació per evitar desbordaments del Fluvià al seu pas pels Aiguamolls

S'hi havien acumulat durant el temporal Gloria

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha acabat els treballs per retirar grans acumulacions de material vegetal al riu Fluvià, dins l'àmbit del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Aquest material es va acumular formant taps pel pas de l'aigua a causa del temporal Gloria, el passat mes de gener.

Les directrius d'actuació s'han consensuat amb la direcció del Parc, que ha estat d'acord amb els treballs previstos, ja que al mes d'agost ha finalitzat l'època de nidificació de la majoria d'ocells. Tot i això, s'han fet algunes prospeccions per comprovar que no quedessin segones o fins i tot terceres postes de cap parella d'aus.

També s'ha aprofitat l'actuació per retirar els residus urbans que el riu va arrossegar després del temporal. Els treballs han tingut una durada d'un mes i mig. Per evitar que l'impacte damunt el medi fos mínim, els ha supervisat una direcció ambiental.

Els treballs per retirar la vegetació s'han fet amb una màquina giratòria, una processadora de troncs i un tractor amb cabrestant per poder-los estirar. A més, hi ha hagut operaris que han talat troncs amb motoserra –per fer un treball més precís- i d'altres que s'han centrat a recollir la brossa.

En la part final dels treballs s'ha emprat un autocarregador forestal que ha permès endur-se aquest material vegetal fora de la llera. S'ha utilitzat una sola via d'accés al riu sense haver de creuar pel curs fluvial, i una sola ruta per accedir als troncs i a la resta de material.

Les tasques han consistit només en retirar el material vegetal arrencat i tombat i que s'ha acumulat formant gran piles. S'han deixat uns quants troncs puntuals tombats dins l'aigua i dins la llera perquè serveixin de refugi i de font d'alimentació per la fauna, tant terrestre com aquàtica.

Aquests troncs, a més de constituir una aportació d'humus al sòl, gràcies als insectes, bacteris i fongs que els descomponen, permet l'alimentació de petits mamífers, amfibis, rèptils, ocells i peixos. També s'han deixat les soques d'aquests arbres en punts on no puguin ser arrossegades de nou.