L'acusat d'assassinat per estrangular un home de 82 anys a Sant Pere Pescador reconeix els fets

Assegura que no recorda com ni per què el va matar

El judici contra l'acusat d'estrangular un veí de Figueres (Alt Empordà) de 82 anys en un aparcament de Sant Pere Pescador ha començat aquest matí a la secció quarta de l'Audiència de Girona. És el primer judici amb jurat popular que es fa a l'Audiència amb mesures contra la propagació de la covid-19. El cas havia d'arribar a judici a finals de març però es va haver de suspendre pel coronavirus.

Després de la tria dels membres del jurat que s'encarregaran d'emetre veredicte sobre el cas, el judici ha començat amb les al·legacions prèvies i la declaració de l'acusat. El processat, Manuel R. O., ha reconegut els fets. Responent a les preguntes del fiscal Víctor Pillado, ha admès que cap a dos quarts de dotze del migdia va escanyar la víctima fins a causar-li la mort, tot i que ha assegurat que no recorda com ho va fer ni per què.

"Sincerament, no me'n recordo exactament", ha dit. Segons ha declarat, tan bon punt va ser "conscient" del que havia fet, va cobrir el cos de la víctima perquè li va "fer pena" i va buscar la manera de fugir: "Jo ja estava fugint de la presó de Castelló, em vaig espantar, vaig veure davant meu un cotxe amb les claus i el vaig agafar".

Segons l'acusat, no sabia que es tractava, precisament, del vehicle de la víctima. El va agafar i va conduir fins a França. Segons la investigació, el vehicle el va abandonar el mateix dia a l'àrea de servei 'Village Catalan', a 25 quilòmetres de la frontera.

L'acusat, que sap que va acabar amb la vida de la víctima però no sap com, ha afirmat que entén que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se perquè es tractava d'un home d'edat avançada.

Cap a dos quarts de deu de la nit del 10 de juny del 2017 una veïna va trobar el cos sense vida de la víctima al costat d'un aparcament i va avisar els serveis d'emergències. Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació per esclarir les circumstàncies de la mort i identificar i detenir l'autor.

Dues empremtes dactilars van portar els Mossos d'Esquadra cap a l'acusat. Segons la investigació, una de les empremtes es trobava en una bossa de plàstic amb roba del veí de Figueres que hi havia dins el cotxe que l'acusat va abandonar a l'àrea de servei. La segona empremta la van trobar en un comprovant de pagament del peatge per creuar la frontera a la Jonquera.

Davant les sospites que el suposat assassí hagués fugit del país, el Jutjat d'instrucció 5 de Figueres va dictar una ordre europea de detenció i entrega, que va acabar donant fruits. El 19 de setembre del 2017 el van detenir a Itàlia i el van extradir al país.

29 anys de presó

Inicialment, el fiscal Víctor Pillado l'acusa d'un delicte d'assassinat i un delicte de robatori amb violència d'ús de vehicle a motor. Per l'assassinat demana 24 anys de presó i 9 anys de llibertat vigilada. Pel robatori sol·licita 5 anys de presó. La víctima tenia tres fills. En concepte de responsabilitat civil, la fiscalia vol que el processat els indemnitzi amb un total de 90.000 euros. L'acusació particular, en nom de la família de la víctima, sol·licita una condemna de 30 anys.

La defensa, encapçalada pel lletrat Toni Quera, demana inicialment una condemna de 7 anys i mig de presó per homicidi i multa de 2 mesos per furt d'ús de vehicle.

Segons el guió de la secció quarta de l'Audiència de Girona, el judici s'allargarà fins el dimarts a la tarda, quan entregaran l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar. Com que l'acusat ha reconegut els fets, hi podria haver una modificació dels escrits d'acusació al final del judici, just abans que les parts emetin l'informe i el jurat es retiri a deliberar.

És el primer judici amb jurat popular que es fa a l'Audiència de Girona amb mesures contra la propagació de la covid-19. A l'inici, el magistrat-president, Víctor Correas, ha explicat al jurat que, com a mesura de seguretat, no hi haurà públic a la sala. Per això, tant el públic com la premsa el segueixen des d'una sala amb circuit intern de televisió.