Les exportacions gironines pugen un 4,3% al juliol

En l'acumulat de l'any les vendes de les empreses a l'exterior sumen 3.331,2 MEUR

Les exportacions gironines remunten l'impacte que va deixar la primera onada de la pandèmia. El mes de juny ja va suposar un punt d'inflexió en relació als registres d'abril i maig (quan les vendes a l'exterior van arribar a caure fins a un 15%). I aquesta tònica positiva s'ha mantingut durant el juliol.

Segons l'estadística que publica periòdicament el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, durant aquest mes les empreses de la demarcació han exportat per valor de 553,2 MEUR. I això, comparat amb el mateix període del 2019, es tradueix en un augment del 4,3%.

Si es passa la lupa per sectors, aquells tres que tradicionalment són motor de l'economia gironina han tancat el mes a l'alça. Per volum de negoci, el sector agroalimentari ha exportat per valor de 244 MEUR, un 6,5% més en relació al juliol del 2019.

I dins l'agroalimentari, les càrnies continuen essent-hi preeminents. El clúster gironí ha exportat per valor de 158,75 MEUR al juliol, cosa que representa un augment del 2,64%. Sobretot, de carn de porc.

Però a més de l'agroalimentari, tant les químiques com la maquinària han crescut en vendes a l'exterior. Pel que fa a les químiques, les empreses han tancat el juliol exportant per valor de 98 MEUR (un 8,4%). I les vendes dels fabricants de maquinària han augmentat un 7% (situant-se en 48,87 MEUR).

Pel que fa als mercats, al juliol França s'ha mantingut com el primer destí dels productes gironins. Aquí les empreses hi han fet vendes per valor de 139,75 MEUR. Per darrere seu s'hi situa la Xina (amb exportacions de 70,73 MEUR). I ja a molta més distància s'hi troben Portugal, Alemanya i Itàlia (amb exportacions per valor de 39 MEUR, 33,38 MEUR i 33,16 MEUR).

Si es comparen les exportacions amb les de la resta de Catalunya, aquí la situació és desigual per territoris. A Barcelona i a Tarragona, les exportacions han baixat un 12,6% i un 12,9% respectivament). Mentre que a Girona i a Lleida han pujat (en el cas de Ponent, un 6,4%). Tot i això, el pes de l'àrea metropolitana arrossega la mitjana i fa que, a Catalunya, el juliol es tanqui amb un descens d'exportacions del 10,6% (situant-se en 6.105,9 MEUR).

Similar al del 2019

Pel que fa a l'acumulat de l'any, el bon inici del 2020 sumat als registres dels mesos de juny i juliol fa que les exportacions gironines mitiguin els descensos de la pandèmia. Entre gener i juliol, les empreses del territori han fet vendes a l'exterior per valor de 3.331,2 MEUR, una xifra similar a la que es va assolir el 2019 (i que se situa tan sols en un descens del 0,6%).