Figueres creu que rebrà l'ajuda de la UE denegada inicialment per a les obres de l'escorxador

El centre de promoció CasaEmpordà obrirà passat l'estiu del 2014 si es compleixen els terminis "òptims"

El consistori figuerenc ha defensat avui la seva tramitació de l'ajuda Feder per a l'antic escorxador després que l'oposició posés en dubte que el projecte complís els criteris de valoració que exigeix la convocatòria, i que alertés també del consegüent retard en els terminis. Felip ha assegurat que en una primera resolució la primavera passada l'Ajuntament de Figueres va quedar inclòs en el grup de consistoris que complien els requisits demanats però que no havien obtingut tants punts com els beneficiaris finals. De manera que ara estan en "llista d'espera" i tenen "garantit" que en la segona convocatòria del Feder que s'obrirà al setembre podran obtenir l'ajuda.

Centre polivalent a partir de la tardor

Les obres a l'antic escorxador de Figueres compten amb dues primeres fases, la primera de les quals culminarà a la tardor i la segona és la que depèn d'aquesta ajuda Feder inicialment denegada. En concret, l'alcaldessa accidental ha explicat que a partir de l'octubre vinent s'obrirà la nau central de l'antic escorxador, de 275 m², perquè funcioni com a centre polivalent per fer concerts, mercats o fires, entre altres usos. Així mateix, a l'espai d'aquesta nau central se sumaran 75 m² del vestíbul. Les obres d'aquesta primera fase, que encara han d'abordar elements com els tancaments o la pavimentació, han costat uns 720.000 euros, finançats pel fons Feder, la Diputació i l'aportació municipal.

La següent fase, que es preveu adjudicar al gener del 2013, comportarà la creació d'una primera planta i l'adequació del vestíbul com a oficina de turisme municipal. En aquest sentit, Felip ha subratllat que el trasllat de l'oficina des de la plaça del Sol fins a l'edifici de l'escorxador permetrà que sigui "molt més accessible i integrada".

L'antic escorxador també haurà d'acollir un centre d'interpretació del paisatge altempordanès, i no serà fins que aquest i l'oficina de turisme estiguin embastats que no s'hi podrà situar la CasaEmpordà, ja que aquesta haurà de tenir "un mínim de coherència" amb la resta d'usos de l'escorxador. Les previsions "òptimes" apunten que es podrà obrir la CasaEmpordà passat l'estiu del 2014.

Pel que fa al finançament, la nova convocatòria del fons Feder del setembre i una altra subvenció de la Diputació per valor de 300.000 euros, han de sumar-se a l'aportació municipal per pagar aquesta segona fase de les obres, valorada en 1,2 MEUR. La subvenció europea ha de representar la meitat d'aquest import, però només es fa efectiva presentant les factures de les obres pagades. És per això que per rebre-la l'Ajuntament haurà d'haver aconseguit tresoreria per avançar els diners del fons Feder, i "en els moments actuals té més dificultats", ha explicat Felip.

Una ajuda Feder que va arribar massa aviat

Felip ha recordat que l'Ajuntament de Figueres va obtenir fa dos anys per a la segona fase de les obres una ajuda Feder en la convocatòria 2007-2013. Van haver de renunciar-hi, però, perquè una de les condicions de les subvencions és que s'atorguen en el moment en què s'executen les obres. I aquesta ajuda arribava el 2010, mentre tot just ara s'està acabant la primera fase.

Després de la renúncia el consistori va concórrer a la convocatòria del fons Feder 2013-2017, que és la que es va resoldre a la primavera passada, deixant fora l'Ajuntament de Figueres. Amb la nova convocatòria del setembre, però, el consistori espera poder rebre finalment aquesta subvenció que els ha de permetre abordar la segona fase.

El projecte global de les obres de l'antic escorxador té un pressupost de més de 4 MEUR, dels quals se n'han projectat uns 2.

Productes de la comarca a la CasaEmpordà

La CasaEmpordà ha de ser un centre de promoció i comercialització de productes de la comarca, alguns dels quals amb DO Empordà. S'hi preveuen oferir prop de 400 referències i ha de reflectir els "puntals de la marca Empordà", que són "la gastronomia, la cultura i el paisatge", ha resumit Felip.

Aquest centre de promoció comarcal estarà ubicat a l'antic escorxador, un edifici emblemàtic d'estil modernista que data del 1902 i que fins al 2004 va acollir la peixateria.