La vespa asiàtica s'escampa per l'Alt Empordà

Els apicultors de la demarcació ja han trobat aquests animals a Portbou, a 30 quilòmetres del lloc d'inici d'aquesta plaga

La vespa velutina, més coneguda com a vespa asiàtica o vespa assassina, és un insecte carnívor provinent de la Xina que mata a les abelles tradicionals comunes per alimentar a les seves larves. Aquest animal, tres cops més grans que les abelles d'aquesta zona, ja està considerat com una plaga després d'estendre's per França i el País Basc. Els experts asseguren que malgrat l'espectacularitat de l'insecte - amb el cos fosc i les potes grogues- l'animal no és agressiu amb les persones tot i que les seves picades són molt doloroses.

Els apicultors gironins estan "molt preocupats" perquè ja han trobat exemplars a un radi de 30 quilòmetres de Garriguelles, el lloc on es va trobar el primer animal d'aquesta espècie. Segons el president de l'entitat Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, ja s'han trobat aquests insectes en diverses trampes instal·lades a Portbou ( Alt Empordà) però asseguren que l'animal s'ha pogut estendre per tota la comarca. "Els apicultors d'aquestes zones no han pogut pujar a la muntanya, veure com estan les trampes i visitar els ruscs a causa de la sequera", ha ressaltat Noguer.

Els apicultors no han pogut accedir als ruscs a causa de la sequera

I es que els apicultors gironins no han pogut accedir a les caixes on viuen les abelles comunes perquè quan ho fan necessiten cremar cartons o altres restes de fusta per "fer fum", fer fora les abelles, i accedir als ruscs. Unes actuacions que, a causa de la sequera i l'estat dels boscos en aquests moments, és impossible. Tot i això, des del gremi estan alarmats perquè aquesta espècie invasora de vespa arriba al seu punt àlgid de moviment a finals del mes d'agost. "Durant el mes d'agost i setembre és quan es poden veure més exemplars i es pot analitzar la situació, l'abast d'aquesta problemàtica i controlar-ho", ha ressaltat Noguer.

L'incendi de l'Alt Empordà ha cremat 100 caixes

A més de patir les primeres conseqüències d'aquesta plaga, els apicultors gironins també estan sofrint les conseqüències de gran incendi de l'Empordà. De moment, l'associació ja ha comptabilitzat tres particulars que han perdut unes 100 caixes instal·lades en la zona afectada pel foc. "Com que els apicultors no han pogut anar a la muntanya no sabem amb exactitud quantes caixes i ruscs s'han cremat però en aquesta zona de l'Empordà estaven col·locades unes 3.000 caixes", ha explicat Noguer.

El president ha remarcat que en els últims anys molts apicultors s'han traslladat a altres zones de Girona o als Pirineus on hi ha un clima més favorable per al creixement de les abelles. "A causa del canvi climàtic i la manca de precipitacions el sotabosc està molt sec i les abelles es moren perquè no troben menjar", ha lamentat Noguer. A més, el president ha augurat que serà "molt difícil" tornar a recuperar la flora d'aquesta zona.

La vespa velutina fou detectada a França l'any 2004 després que un transport de mercaderies la importés de manera accidental des d'Àsia. D'ençà fins ara la seva expansió ha estat de 100 quilòmetres anuals de mitjana. Més de la meitat de França està ja afectada com també el País Basc i ara l'Empordà. En concret, els primers insectes d'aquesta espècie es van trobar l'octubre de l'any 2011 a Garriguelles (Alt Empordà), uns mesos després ja es van trobar exemplars a tres o quatre quilòmetres d'aquesta zona i els últims dies alguns apicultors ja han localitzat nius de vespes asiàtiques en les caixes i ruscs d'abelles que havien mort a un radi de 30 quilòmetres de l'inici d'aquesta plaga.

De moment, els apicultors - amb l'ajuda del departament de Medi Ambient- ja ha col·locat trampes per intentar reduir el nombre d'exemplars tot i que, de moment, els empresaris destaquen que no ha estat suficient per posar fi a aquesta plaga.