El turisme de proximitat fa augmentar les visites al castell de Montsoriu

El patronat vol arribar a les 50.000 visites el 2023

La pandèmia ha obligat a modificar les vacances i les escapades de molts catalans, optant per anar a destins de proximitat. Això ha afavorit a la descoberta del patrimoni cultural i històric del territori, com ara el castell de Montsoriu, que hi ha a Arbúcies (Selva). Aquest estiu ja ha rebut més d'un miler de visites, tot i que no va tornar a obrir fins el 17 de juliol. A més, es preveu que aquesta tardor s'arribin a xifres històriques.

Durant la Diada es van registrar 378 visites. Tot i així, els mesos que ha estat tancat impedirà assolir l'objectiu dels 20.000 visitants aquest 2020. Ara, el patronat vol arribar a les 50.000 de cara al 2023 i, d'aquesta manera, potenciar el vescomtat de Cabrera. El castell està obert de dijous a diumenge, però les visites guiades es concentren els dissabtes i diumenges a les deu i a dos quarts de dotze del matí. Però de moment, totes les visites ja estan plenes i aquest setembre n'estrenaran una a dos quarts de quatre de la tarda els dissabtes. Garriga, però, ha avisat que volen ampliar-les també als divendres davant la bona rebuda del públic.

I és que ja hi ha totes les visites guiades plenes i s'han de reservar amb antelació. La major part del públic que arriba fins a Montsoriu és un aficionat a la història, per això demana una visita guiada per conèixer millor el patrimoni i també el vescomtat de Cabrera.

El president del patronat del castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha detallat que les visites serveixen per començar a explicar el que va ser el vescomtat de Cabrera, que unia de Blanes a la Vall d'en Bas. Garriga creu que la rehabilitació del castell ha permès "enfilar el projecte" per donar a conèixer aquesta etapa històrica, però cal que s'hi sumin altres municipis per "cohesionar" la marca i impulsar-la de forma turística.

Per això creu que ara "cal engrescar" a altres municipis que formaven el vescomtat i promocionin de forma conjunta el patrimoni que hi havia. El vescomtat de Cabrera tenia prop de 10.000 km2 i anava de Blanes (Selva) a la Vall d'en Bas (Garrotxa). També comprenia una part d'Osona i tenia com a eix les Guilleries i el Montseny.

El castell de Montsoriu té els seus orígens al segle XI quan hi ha constància de les primeres fortificacions, tot i que ja hi havia poblats ibers que s'havien establert en aquella zona amb anterioritat. La fortificació va anar creixent fins que el segle XIV va esdevenir un palau gòtic. A partir del XV, però, els vescomtes de Cabrera van canviar la seva residència per anar a Blanes, on hi estiuejaven.

No va ser fins el 1995 que es van començar les obres de rehabilitació i el 1998 els seus antics propietaris el van cedir al Consell Comarcal de la Selva. Finalment, al 2011 obria les portes al públic. En nou anys s'ha seguit treballant i rehabilitant sales i espais de l'antic castell. Actualment hi ha vint espais que es poden visitar i la intenció és obrir-ne de nous a mesura que es vagi rehabilitant. De fet, Garriga ha assegurat que "hi ha feina per 20 anys més", ja que encara falta restaurar la torre de les Bruixes i la zona del poblat. Malgrat tot, la fortificació ja ha recuperat bona part de la seva fisonomia original que els anys i la vegetació havien anat amagant.

Per arribar-hi, la gent ha de deixar el cotxe en un aparcament i seguir un camí de 2,8 km fins al castell a peu. Segons el patronat es tracta d'un recorregut d'uns 45 minuts que està pensat per a totes les edats.