Les restriccions a Girona i Salt provoquen cancel·lacions als hotels i ERTO en alguns restaurants

Els comerciants preveuen una caiguda en vendes

Les conseqüències econòmiques de les restriccions sanitàries a Girona i Salt (Gironès) ja s'han fet notar tan sols un dia després del seu anunci i abans d'entrar en funcionament. Per una banda, el president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Josep Carreras, ha detallat que ja han rebut "entre un 30 i un 40%" de cancel·lacions de reserves hoteleres. Aquest degoteig es preveu que vagi a l'alça els propers dies.

Aquestes restriccions arriben en un mal moment pel sector hoteler, que no passa pel seu millor setembre. De fet, Carreras ha apuntat que "habitualment" durant el mes de setembre tenien una afluència important de gent als hotels. "Sempre hi havia estudiants, professors, esportistes o treballadors que passaven alguna nit als hotels mentre no trobaven a on allotjar-se". Aquest any, però, aquesta situació no ha estat així.

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona ha assegurat que "aquest diumenge no es va registrar cap entrada en cap hotel gironí". Per això Carreras ha avançat que el sector es planteja fer "tancaments parcials" per la poca afluència de gent. Ara, les restriccions agreujaran encara més la falta de clients. De fet, el president de l'Associació d'Hostaleria de Girona ja dona "per perdut" tot el mes de setembre.

Tot i així, Carreras ha lamentat que les restriccions sanitàries "no vagin acompanyades" d'ajudes econòmiques al sector.

Pel que fa a la restauració, la situació també es preveu complicada amb la reducció dels aforaments. El president de l'ens ha apuntat que hi ha bars i restaurants que ja havien aixecat els ERTO i havien recuperat tots els treballadors, però ara segurament es tornaran a acollir en aquesta mesura per evitar més pèrdues.

És la situació d'alguns dels bars que hi ha a la Rambla de Girona, on es queixen de la manca de clients per la falta de turisme. Un dels locals ha explicat que tan sols han facturat una tercera part del que van fer-ho l'estiu de l'any passat. Un altre dels establiments també ha assegurat que si bé l'any passat eren sis treballadors a jornada completa, ara tan sols hi ha la propietària amb un treballador que hi va "algunes hores". De fet, aquest local preveu tancar properament perquè "no hi ha ningú".

Per altra banda, hi ha bars que miren les mesures amb optimisme i creuen que no afectaran en excés, ja que tenen molta extensió per ampliar la terrassa i esponjar les taules. De la mateixa manera, el responsable del restaurant Xibarri, Javier Sànchez, ha demanat a la gent "que no tingui por" perquè els locals "apliquen totes les mesures sanitàries".

Incertesa entre els comerciants

Per la seva banda, l'Associació Girona Eix Comercial també està a l'expectativa de veure quina serà l'afectació d'aquestes restriccions a Girona i Salt. La vicepresidenta dels comerciants, Mercè Cartagena, preveu "una davallada en les vendes" a causa de la crida del Govern a la ciutadania per no sortir de casa si no és necessari. De tota manera, Cartagena ha recordat que els comerços mantenen les mateixes mesures que fins ara i, per tant, són establiments segurs.

La vicepresidenta ha dipositat totes les seves esperances en recuperar "com abans millor" la normalitat i que Girona i Salt puguin igualar-se amb la resta de poblacions catalanes en la lluita contra la pandèmia. Segons Cartagena, el comerç viu aquest mes un moment clau perquè venen d'un "estiu fluix" i ara cal potenciar la temporada de tardor-hivern per rellançar el teixit empresarial.