Així han tornat a escola els alumnes de Girona: entrades esglaonades i policia regulant l'accés

Al Vedruna els alumnes han entrat per tres accessos diferents

Els alumnes de l'escola Vedruna de Girona han tornat aquest dilluns a les aules en un curs clarament marcat per la pandèmia. Ho han fet a través de tres accessos diferents: un al pati, un altre per la sala d'actes i un últim per recepció.

A més, els escolars també han anat entrant de forma esglaonada a l'escola, segons el grup i el curs que feien. Per controlar el trànsit i evitar aglomeracions a les entrades, un agent de la Policia Municipal de Girona s'ha situat a la ronda de Sant Antoni Maria Claret vigilant cotxes i famílies.

Els primers alumnes en entrar a l'escola han estat els de 6è de primària i ho han fet cinc minuts abans de tres quarts de nou, mentre que els de 4t d'ESO i Batxillerat ho faran tres hores més tard (a les 11.40).

Entre les mesures adoptades per garantir el retorn segur a les aules, l'Ajuntament de Girona va organitzar un dispositiu focalitzat en guanyar espai al carrer per a les entrades i sortides esglaonades a les escoles. En alguns centres educatius, ha consistit en tancar carrers o carrils a l'exterior, eliminar aparcaments, desplaçar línies de contenidors o delimitar l'accés amb tanques. Hi ha escoles, però, on això no s'ha pogut fer per qüestions d'espai i ubicació de les entrades.

És el cas de l'escola Vedruna, que compta amb tres portes d'accés ubicades en carrers amb molt pas de vehicles. En aquest centre educatiu, dos agents de la Policia Municipal han vetllat per la pacificació del trànsit i perquè els estudiants poguessin accedir a cadascuna de les entrades.

L'escola ha organitzat entrades esglaonades per cadascuna de les portes que, aquest primer dia de curs, ha començat amb els alumnes d'infantil i primària dividits a les 8.40, 8.50 i 9.00 i fent fila per grups a cada porta d'entrada. En canvi, els d'ESO i Batxillerat aquest dilluns han començat entre les 11.30 i les 11.40.

A la porta, mestres i professors han esperat els alumnes –tots ells amb la mascareta obligatòria- amb un dispensador de gel hidroalcohòlic per desinfectar les mans abans d'entrar a l'aula.

"Estan molt il·lusionats de poder tornar a classe", ha explicat Eva Solana, mare de dos alumnes del Vedruna. En el seu cas, però, l'entrada esglaonada abasta mitja hora perquè els germans van a classes diferents. Solana assegura que l'escola els hi ha explicat el dispositiu amb detalla i que se sent "segura" amb el retorn a les aules. "Ja vam fer la prova pilot al casal i a les colònies i no hi va haver cap problema, esperem que ara sigui igual", ha dit.

Entre les mesures explicades per l'escola a les famílies, hi ha la divisió del pati per zones i la petició de poder fer ús de la plaça Espanya per a algunes activitats, per guanyar més metres quadrats.

Els pares entrevistats asseguren que no viuen el curs escolar amb por. "Al final, potser hi ha més risc en anar a jugar al parc que en venir a classe, on es garanteixen els grups bombolla", ha explicat Ricard Boladeres. El seu fill comença P4: "Serà com començar de nou perquè l'any passat no va tenir temps d'adaptar-se, suposo que al principi estaran tots cohibits però mica en mica es tornaran a habituar a anar a escola".

Marta Mendoza i Laia Puig també han dit que se senten tranquil·les amb les mesures adoptades: "Totes les entrades són esglaonades i l'escola té tres accessos, ho veig bé i segur".

Ajustos dia a dia

"Tots els grups han pogut començar les classes amb la màxima normalitat", ha afirmat el regidor d'Educació de Girona, Àdam Bertran. Tot i que van detectar un positiu de covid-19 en una escola, l'equip directiu i el Departament d'Educació han pogut reorganitzar les classes perquè tots els alumnes poguessin tornar a les aules aquest dilluns.

L'ajuntament analitza el dispositiu de tornada a classe i, segons ha explicat Bertran, han detectat alguna incidència que aniran treballant dia a dia per solucionar. "Hi ha hagut entrades on potser hi ha hagut més aglomeració i caldrà adaptar les mesures de pacificació amb mesures immediates, però també més a mitjà i llarg termini", ha concretat.

En la presentació de l'inici de curs, Bertran ja va dir que caldria analitzar la situació "dia a dia" per anar solucionant amb celeritat qualsevol problemàtica que es pugui detectar. Amb tot, el regidor subratlla que la prioritat és garantir "l'estanqueïtat dels grups" per evitar que una sospita o un positiu de coronavirus pugui afectar més d'una classe. Una garantia que, remarca, es compleix a tots els centres educatius.