Unes 400 persones han participat a la mobilització de la Diada convocada per l'ANC a la plaça Espanya de Girona. Un lloc que, segons ha explicat el coordinador de l'entitat, Tavi Casellas, no és casual. Just davant l'estació de tren, una "estructura de l'estat espanyol". Les mesures contra la covid-19 han marcat la mobilització.
Entrades esglaonades, circuits, termòmetres per prendre la temperatura, gel hidroalcohòlic i distància entre cadires.
Durant els parlaments, l'alcaldessa d'Amer en nom de l'AMI, Rosa Vila, ha fet una crida a "treballar plegats per deixar enrere aquesta època fosca de repressió". Entre el públic, molts habituals de la Diada que reivindiquen continuar mobilitzats: "No podem parar fins a arribar a la independència".
La concentració
A les 17.14 han obert les tres portes habilitades per accedir a l'acte de la Diada a Girona. De mica en mica, i de manera esglaonada, el públic ha anat entrant. Ja a les portes han hagut d'acreditar que s'havien inscrit prèviament i voluntaris de l'ANC han pres la temperatura a cada persona i han ofert gel hidroalcohòlic. Un cop superada l'entrada, han traçat circuits per començar a omplir les fileres progressivament, des de davant fins al final.
Les cadires, rigorosament separades per garantir la distància social. A més, també han recordat a les persones que han respost a la crida de l'ANC per mobilitzar-se un Onze de Setembre més que s'havien d'estar asseguts i no es podien moure per la plaça. Per tant, salutacions a distància i la mascareta rigorosament posada.
La part gironina de l'acte ha començat a les sis de la tarda, amb alguns dels parlaments previstos i, finalment, han connectat en directe amb la intervenció de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que s'ha seguit per una pantalla. I han estat alguns dels parlaments previstos perquè, finalment, per qüestions de temps no hi ha hagut totes les intervencions anunciades.
L'alcaldessa d'Amer (Selva), Rosa Vila, en nom de l'AMI, ha fet una crida a treballar per aconseguir "un país lliure de l'estat opressor": "Hem d'explorar espais de confluència, treballar plegats avui més que mai per deixar enrere aquesta època fosca de repressió". Vila ha recordat que hi ha gairebé 600 procediments judicials contra ajuntaments o càrrecs públics i ha celebrat que, finalment, s'hagi tombat la proposta de l'Estat de quedar-se "els estalvis de tots". "Tots anem al mateix port, si remem junts de ben segur que hi arribarem", ha dit.
El coordinador de l'ANC i el president d'Òmnium Gironès, Sergi Font, han recordat que aquesta Diada –enmig de la pandèmia- era una "gran repte" i han remarcat que ha estat un èxit: "Ho hem aconseguit, hem aconseguit de nou portar la gent al carrer i mobilitzar-nos".
Entre els assistents, molts habituals de les mobilitzacions de la Diada. Al capdavant d'una de les tres fileres per accedir al recinte, Xavi Parés i Montserrat Guanter han explicat que han decidit tornar a participar en l'Onze de Setembre i que no deixaran de fer-ho fins que Catalunya sigui independent. "I potser encara trigarà uns anys, però sí que hem d'aconseguir que aquest any els presos siguin al carrer", ha dit Parés.
Des de Llagostera (Gironès), Laura Roquet i Sònia Sánchez han reivindicat que "cal continuar amb la lluita": "Tot i el drama mundial hem de continuar, encara ens queden uns quants Onzes de Setembre i ens haurem de seguir mobilitzant, no ens poden parar, estarem a peu del carrer", han explicat.
A l'acte també han intervingut representants de la Intersindical-CSC i d'Anem per feina i Consum Estratègic que han apel·lat al consum centrat en productes catalans i a aconseguir la independència per acabar amb una monarquia "corrupta i oligàrquica".