Clam per la llibertat dels presos en l'acte de la Diada a Girona, amb la presència de Dolors Bassa

Generalitat, Diputació i Ajuntament fan una crida a la unitat de l'independentisme

La delegació del Govern a Girona, l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona han celebrat l'acte institucional conjunt amb motiu de la Diada al Pati de les Magnòlies de la seu de la Generalitat. Enguany, a causa de la situació excepcional per la pandèmia de la covid-19, l'acte ha estat de petit format i l'accés ha quedat restringit als representants de les institucions.

Entre els assistents, l'exconsellera, Dolors Bassa, que ha pogut afegir-se a l'acte solemne perquè continua en tercer grau. Una anomalia que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no ha deixat de subratllar en el seu discurs: "El poder judicial s'inventa cada dia nous camins, noves fórmules, per impedir que els presos polítics puguin exercir els seus drets i mantenir-los tancats a dins de les presons, i això no ho podem oblidar mai".

En la mateixa línia, el delegat del Govern a les comarques gironines, Pere Vila, ha afirmat que ha estat "un goig" poder comptar amb la presència de Bassa però que això posa encara més en evidència que "no tots els presos polítics estan en llibertat". "Dolors, quina alegria veure't aquí, que és on no t'hauríem hagut de deixar de veure mai", ha afegit el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.

Madrenas ha començat el seu parlament recordant les paraules que va dir l'Onze Setembre passat com a manera gràfica de demostrar que, amb les relacions entre Catalunya i l'estat espanyol no ha canviat res sinó que, apunta l'alcaldessa, la situació encara ha anat a pitjor. "La negativa de l'estat espanyol al dret a decidir, ens manté a Catalunya ancorats en un context lúgubre, dramàtic", ha dit l'alcaldessa.

El delegat del Govern, Pere Vila, ha destacat aquesta és una Diada reivindicativa perquè "per tercer any consecutiu falten companyes i companys que, a l'exili o a la presó, encara són maltractats per aquest Estat que no ajuda en res". "Una Diada on no hem de defugir de la idea inicial, aconseguir la plena llibertat de Catalunya però també una Diada per retre homenatge al col·lectiu sanitari i a les persones que treballen per revertir la pandèmia", ha remarcat Vila.

Per això, han fet una crida a recuperar la unitat que l'independentisme va demostrar l'1-O. "Amb treball, unitat i perseverança, combatrem la covid-19, i també amb treball, unitat i perseverança aconseguirem eixamplar la base de la gent que vol la llibertat del nostre país. La nostra Diada ha de ser això: reivindicar el que som i el que volem ser", ha reivindicat Noguer.

En aquesta línia, Madrenas, ha remarcat que, tot i les circumstàncies actuals, cal celebrar la Diada "amb tota l'ambició nacional, i amb tota la responsabilitat social i sanitària". "Agafem forces per afrontar els reptes que ens vindran, en la gestió del dia a dia, però també en la construcció del nostre futur col·lectiu. Per la llibertat dels presos i exiliats, i per la independència", ha conclòs l'alcaldessa de Girona.

L'acte ha comptat amb l'actuació del Quartet GIOsolistes de la Giorquestra amb professorat del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, format pels músics; Helena Muñoz, Eszter Schütz, Joan Fèlix i François Ragot, que han interpretat el segon moviment del quartet Vistes del mar, d'Eduard Toldrà i l'arranjament de la cançó Vestida de nit, de Sílvia Pérez Cruz. L'acte ha finalitzat amb la interpretació de l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors.