Arriben les primeres persones a fer-se la PCR en el cribratge massiu de tres dies a Salt

Salut preveu fer entre 1.600 i 2.400 PCR

El primer cribratge massiu de les comarques gironines per detectar positius de covid-19 i "tallar les cadenes de transmissió" del virus ha començat avui a Salt (Gironès). Durarà tres dies durant els quals Salut espera poder fer entre 1.600 i 2.400 PCR amb l'objectiu de detectar simptomàtics i reduir la taxa de contagi.

El cribratge va adreçat prioritàriament a veïns d'entre 15 i 49 anys que visquin a la zona compresa entre el carrer Major, l'avinguda Països Catalans, el passeig Marquès de Camps i el carrer Ramon y Cajal. En aquesta àrea és on, segons les dades de Salut, es concentren el 58% dels positius detectats a la població.

A les deu del matí d'aquest dijous han començat a entrar les primeres persones que, voluntàriament, han decidit fer-se una PCR al Centre Cultural les Bernardes de Salt (Gironès).

L'objectiu, explica el gerent del CatSalut a les comarques de Girona, Martí Carreras, és poder tallar les cadenes de transmissió que hi poden haver a través d'aquestes persones que no presenten símptomes de la malaltia. Carreras explica que s'han centrat en un segment de població molt concret, persones d'entre 19 i 50 anys i que viuen en una zona molt determinada de Salt, amb una densitat de població alta.

Tot i això, tant el Departament de Salut com l'Ajuntament de Salt animen a totes les persones del municipi que vulguin fer-se la prova a passar per les Bernardes. "Si no ho fem entre tots no ens en sortirem", assenyala l'alcalde, Jordi Viñas.

Entre 1.600 i 2.400 proves

Salut espera que al llarg dels tres dies que estarà instal·lada la carpa del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) hi passin entre 1.600 i 2.400 persones. Els resultats d'aquest primer cribratge massiu se sabran la setmana que ve, i de moment, el Departament no vol especular amb el possible nombre de casos positius asimptomàtics que puguin trobar "ja que varia segons cada lloc".

Amb tot, Carreras ha recordat que la interacció social és el que fa incrementar la taxa d'incidència. Per això, destacat que "és bàsic" evitar-a i fer cas de les normatives com la de no fer reunions amb grups de més de deu persones, a banda de les seguir de manera "estricte" les mesures de seguretat com portar la mascareta o rentar-se les mans.

Col·laboració entre administracions

Des de Salut han destacat la "cooperació" que hi ha hagut entre les diferents administracions a l'hora de coordinar el cribratge massiu que s'ha començat a fer a Salt. "Cal posar en valor la feina que s'ha fet per part de l'Ajuntament a l'hora d'acotar la zona on fixar el cribratge", ha ressaltat la responsable de processos i continuïtat de l'ICS a Girona, Montse Canet.