Primeres declaracions judicials dels investigats pel tall de l'AP-7 del Tsunami Democràtic a Salt

S'han concentrat unes 150 persones per solidaritzar-se amb els encausats

Primeres declaracions judicials dels investigats pel tall de l'AP-7 a Salt (Gironès) convocat pel Tsunami Democràtic el 12 i 13 de novembre passat.

Dos jutjats investiguen les mobilitzacions convocades pel Tsunami Democràtic a les comarques gironines que van bloquejar la frontera els dies 11, 12 i 13 de novembre passat tallant l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) i a Salt. I per a les dues causes, els jutjats han començat a citar a declarar activistes investigats aquesta setmana.

El jutjat d'instrucció 3 de Girona, que porta la investigació del tall de Salt, ha citat a declarar aquest dimecres a la tarda dotze activistes. La causa està oberta per desordres públics. Segons ha concretat l'advocat dels encausats, Benet Salellas, entre els investigats n'hi ha alguns que s'acullen al seu dret a no declarar, d'altres que ho fan només a preguntes de la defensa i algun encausat ha optat per no presentar-se als jutjats. Unes "posicions processals diverses" que, remarca Salellas, tenen "en comú" rebutjar l'acció de la justícia i defensar "la legitimitat del dret a la protesta i del dret a tallar vies i carreteres per expressar indignació".

El mateix jutjat ha citat a declarar dotze encausats més dijous. En total, els atestats policials han identificat una seixantena de persones per, suposadament, participar en el tall de Salt (posterior al de la Jonquera). En el cas del tall de l'Alt Empordà, el jutjat d'instrucció 4 de Figueres investiga 196 persones i els primers encausats estan citats a declarar divendres al matí.

Salellas ha criticat que aquestes dues investigacions són un "exemple perfecte" de la cooperació policial i judicial per perseguir l'independentisme. I és que, explica l'advocat, entre les dues investigacions hi ha atestats amplis i exhaustius dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que, a més, han fet servir "diferents fonts" per identificar les persones que participaven en les protestes, inclús comparant les imatges policials amb fotografies de xarxes socials.

"Hi ha molt a discutir sobre la participació d'aquestes persones citades però, més enllà d'això, el que plantegem és defensar la legitimitat de l'acció de protesta no violenta tallant carreteres", ha dit l'advocat que remarca que és un dret "reconegut pel dret internacional".

De fet, Benet Salellas que la justícia francesa no ha obert causa penal contra els manifestants que van participar en el tall ja en territori nord-català. "És un mirall que demostra que el sistema judicial francès dona una resposta molt més garant i respectuosa amb el dret de protesta perquè no incrimina ni amenaça amb castigar a aquells que participen en protestes".

A les portes dels jutjats s'hi han concentrat unes 150 persones per donar suport als encausats convocades per Alerta Solidària i Girona Vota. "L'Estat el que està fent és allunyar-se de la justícia i incidir cada vegada més en la voluntat de venjança", ha criticat Sergi Font, portaveu de Girona Vota, que ha remarcat que la concentració no és només per defensar el moviment independentista sinó, també, les llibertats civils i democràtiques.

"Ens trobem un dia més per una causa injusta per part de l'estat espanyol", ha criticat Carla Costa, membre de la Forja i de la coordinadora antirepressiva de Girona. A banda de mostrar la solidaritat amb els encausats i plantar cara a "un nou intent de l'Estat per atemorir el poble", Costa també ha fet una crida a continuar les mobilitzacions al carrer per "lluitar per allò que és just i pel país que volem".