La Bisbal d'Empordà s'omple de cultura en la 3a edició de l'Indilletres

És la primera fira de llibres que se celebra després del confinament

La Bisbal d'Empordà s'ha omplert d'editorials independents en la 3a edició de l'Indilletres. Es tracta de la primera fira de llibres que se celebra després del confinament i compta amb una trentena d'actes que la pluja ha obligat a desplaçar al pavelló municipal.

Des de les onze que s'ha donat el tret de sortida amb la intervenció del periodista i escriptor Jair Domínguez, han estat desenes de persones les que han passat a visitar la vintena d'editorials independents que s'han apuntat. El president d'Indilletres, Xavier Cortadelllas, explica que és important haver fet la fira perquè "el més fàcil és anar prohibint coses". "Les editorials s'aguanten venent llibres. Per a elles aquestes fires són molt importants", assenyala Cortadellas. "La covid no ens ha aturat, i el temps tampoc".

L'associació des de fa tres anys organitza una trobada de literatura independent a la Bisbal d'Empordà, i que des d'aquest dissabte té preparats una trentena d'actes. A més també hi exposen vint editorials del ram com la d'en Cesc Pla, que reconeix que és una "gran satisfacció" poder tornar a presentar els llibres després de tant de temps sense fires.

I és que la de la Bisbal és la primera que es fa després del confinament. "Si ja ho tenim difícil normalment les editorials independents, ara encara molt més", assenyala Pla. Per això agraeixen "l'esforç" tant d'Indilletres com de l'Ajuntament per tirar endavant una proposta que consideren "consolidada".

La Matilde Rodríguez també és editora i explica que una de les coses que la fa més feliç és haver-se retrobat amb els companys de gremi. "Nosaltres molt poques vegades sortim als mitjans i aquí podem mostrar el què fem", assenyala.

Si amb la covid no n'hi havia prou, aquest any s'hi suma el mal temps que ha obligat a traslladar momentàniament la fira al pavelló municipal. La idea inicial era fer-ho a la Plaça del Castell, com és habitual, però la pluja ho ha impedit.

Amb tot, han estat desenes de persones les que no s'han volgut perdre la inauguració de l'Indilletres 2020 que ha anat a càrrec del periodista i escriptor, Jair Domínguez. Des de l'Ajuntament de la Bisbal reconeixen que van tenir certs dubtes quan el president Torra va anunciar que els actes amb més de deu persones s'havien de suspendre, però remarquen que van decidir tirar-ho endavant "per la quantitat de feina que hi havia al darrera".

El regidor de Cultura, Carles Puig, assenyala que "han posat la cultura al centre" i diu que, malgrat que hi va haver molts pobles que van anul·lar molts actes, van voler mirar bé què posava el decret, per tal de poder fer viable la fira.

Mesures de seguretat

La tercera edició de l'Indilletres està marcada per les restriccions del coronavirus. En aquest sentit, l'organització ha previst un aforament màxim de 400 persones i s'obliga a seguir un sentit únic de circulació. A més, a l'entrada del recinte hi ha gel desinfectant, s'ha de portar mascareta per visitar la vintena d'expositors i s'apunta el nom i el telèfon de tots els assistents.

Des de l'Ajuntament de la Bisbal s'han mostrat "orgullosos" de poder tirar endavant la fira i posen en valor les diferents activitats culturals que s'han dut a terme malgrat la pandèmia. En aquest sentit, Puig, destaca haver fet una Festa Major "modèlica" amb més de 40 activitats, ara la Fira Indilletres i la setmana vinent la Fira del Circ al Carrer.

Una trentena d'activitats

La primera fira de llibres després del confinament a Catalunya tindrà una trentena d'activitats durant el cap de setmana. A banda de la inauguració, destaquen també les presentacions, els recitals poètics com el d'Ivette Nadal aquest dissabte o els debats com el que es farà diumenge sobre novel·la policíaca i que comptarà amb la presència de Pep Prieto, Miguel Aguirre i Maribel Torres.

L'Indilletres posarà el punt i final aquest diumenge amb la presentació de 'El nus i la flor' a càrrec d'Enric Casasses, l'obra de teatre 'Pompeu Fabra, jugada mestra' i s'acabarà amb un concert del músic bisbalenc Sanjosex, a la Plaça del Castell, si la pluja ho permet.