Gombrèn acull la primera edició d'un festival que vol difondre la cançó popular del comte Arnau

El plat fort és un concert de Troubadours Art Ensemble

Gombrèn ha creat aquest estiu el Festival de la cançó del comte Arnau, un nou certamen que neix precisament al cor d'on hauria nascut aquest personatge de llegenda, originari del castell de Mataplana d'aquesta localitat del Ripollès.

El plat fort d'aquesta primera edició és el concert de Troubadours Art Ensemble de músic medieval que es farà aquest dissabte a l'església de Sant Sant Pere de Montgrony. Interpretaran la versió occitana de la cançó així com la catalana i ho faran acompanyats d'Antoni Madueño, impulsor del projecte europeu, 'Despertant instruments', basat en la portalada de Ripoll. Una exposició i un taller completen aquesta primera edició. "La literatura del comte Arnau neix de la transmissió oral de la cançó popular; tenim la llavor doncs donem-ho a conèixer", subratlla l'alcalde de Gombrèn, Cèsar Ollé.

Aquesta primera edició està "apadrinada" per una formació de renom internacional com és Troubadours Art Ensemble, que faran una aturada al poble del Ripollès enmig de la seva gira per interpretar la versió occitana i la catalana de la cançó. Serà el pròxim 29 d'agost a l'església de Sant Pere de Montgrony. El concert comptarà amb la direcció de Gerard Zuchetto, referent de música de trobadors, i amb persones que encara coneixen la cançó per tradició oral. L'entrada és gratuïta i l'aforament estarà limitat a unes quaranta persones per les mesures de prevenció de la covid-19.

En aquesta edició també hi col·labora Antoni Madueño, musicòleg i impulsor del projecte europeu 'Despertant Instruments', que inclou concerts, exposicions i un congrés internacional sobre músiques medievals basant-se en la quarantena d'instruments esculpits en pedra a la portalada del Monestir de Ripoll. Precisament en aquesta primera edició a Gombrèn s'ha comptat amb l'exposició 'Despertant instruments adormits' al museu Comte Arnau que es podrà visitar fins aquest dissabte.

Durant tot aquest divendres, Madueño imparteix un taller familiar de construcció d'un rabequet, un instrument medieval que va caure en l'oblit a Catalunya i que el musicòleg ha volgut recuperar per difondre la tradició musical medieval.

Donar a conèixer la cançó popular

L'objectiu final del festival és que la gent de la comarca faci seva la cançó, tot cercant les darreres persones que la canten per la via de la tradició oral. Per això en les properes edicions està previst que hi hagi tallers per ensenyar la cançó d’una manera intergeneracional i d'altres activitats. "El festival està obert a totes les disciplines i estils i creiem que l'agost és el millor moment per fer-ho", destaca Ollé.

Per l'alcalde, el que es busca és "posar en valor la cultura popular i aquest element únic que té el municipi per haver estat el bressol de la cançó del comte Arnau, la llegenda més estesa de Catalunya", subratlla. I de retruc, també esperen que sigui un element més per incentivar el turisme.