Obren tres centres a l'Alt Empordà per acollir temporers amb coronavirus que no tenen llocs adequats on aïllar-se

Chakir el Homrani assegura que la campanya de recollida de poma està sent "absolutament tranquil·la"

La Generalitat ha creat un "circuit" format per tres espais que sumen una vuitanta de places per acollir els temporers de la recollida de la poma a l'Empordà amb covid-19 o que hagin de fer quarantena però no disposin de llocs adequats on aïllar-se.

El circuit està format per les 28 places de l'hostal 'L'Esplai' de Viladamat on s'adrecen els temporers pendents de PCR, els 20 llits de la casa de colònies 'La Perdiu' de Cabanes per a positius asimptomàtics i els 30 de la casa de colònies 'Ca n'Oliver' de Pontós destinats als contactes estrets amb un cas positiu de covid.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que la campanya de la poma està sent "absolutament tranquil·la".

El conseller ha visitat aquest divendres el dispositiu habilitat a Pontós, un espai amb 30 llits que va entrar en servei el 17 d'agost però que, de moment, no ha hagut d'atendre ningú. "I això és una molt bona notícia perquè significa que la prevenció està funcionant", ha afirmat el Homrani. Es preveu que el dispositiu estigui obert fins al 30 de setembre però es podrà allargar la durada si cal.

Segons el Departament, unes 2.700 persones intervenen en la campanya de recollida de la poma a l'Empordà, molts dels quals són temporers que, en alguns casos, viuen en situacions "precàries". Per això, han establert un circuit "clar" per contenir la transmissió del virus i evitar brots.

El punt d'entrada al circuit és l'hostal 'L'Esplai' de Viladamat, amb espai per a 28 persones que s'hi estan a l'espera dels resultats de la PCR. En cas de confirmar-se que s'han contagiat de coronavirus, el següent pas a la xarxa és la casa de colònies 'La Perdiu' de Cabanes, amb 20 places per a positius asimptomàtics. Els que siguin negatius però hagin de fer quarantena i no disposin d'un lloc adequat on aïllar-se preventivament, es traslladaran a la casa de colònies de Pontós, amb 30 places.

En canvi, als positius que tinguin símptomes lleus, els atendran a l'Espai Orpea de Girona, habilitat amb 147 llits. Si els malalts empitjoren, aleshores ja entraran a la xarxa sanitària.

El Homrani ha subratllat que aquesta xarxa d'equipaments preparats, tots ells gestionats per la creu Roja, serveix per estar "preparats": "És com un parc de bombers, s'ha de tenir a punt". Aquest circuit, establert durant la campanya de recollida de poma, no va destinat exclusivament a temporers, sinó també a qualsevol persona en situació de vulnerabilitat que no compti amb un lloc adequat. "Hem d'assegurar el tracte amb dignitat i l'atenció a les persones vulnerables", ha remarcat el conseller.

Els espais els gestiona la Creu Roja a través d'un conveni amb el Departament, que té previsió de destinar-hi 605.000 euros. Les tasques de la Creu Roja són de detecció, atenció, allotjament i manutenció de les persones que no puguin complir l'aïllament per evitar la propagació del virus.

El Homrani ha remarcat que totes les campanyes agrícoles són diferents i, en el cas de la poma a l'Empordà, mobilitza menys temporers que en altres zones. Tot i això, ha detallat que la tasca més important és aplicar les mesures de prevenció tant al camp com, sobretot, als centres de treball, que és on han detectat "més dificultat".

Els Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut i Agricultura, juntament amb els empresaris i les cooperatives de poma i les entitats locals han elaborat el Pla d'acció territorial per l'atenció sanitària dels temporers. Una feina col·laborativa que, segons el Homrani, està donant molt bons resultats a l'hora d'establir protocols i donar resposta a les necessitats.